Vartijan työvoimakoulutus poiki uuden uran Opiskelijatarina

Patrik Sundelin suoritti Taitotalossa vartijan koulutuksen työvoimakoulutuksena. Avaramielinen työelämän konkari löysi oman kutsumuksensa turvallisuusalalta, työllistyi ja jatkaa nyt alan opiskelua suorittamalla turvallisuusalan ammattitutkintoa.

31.3.2023

Patrik Sundelin, vartija ja kohde-esimies, Avarn Security

Taitotalo tuli Sundelille tutuksi vartijan työvoimakoulutuksen kautta. Koulutuksesta hän sai tietoja taitoja alalle työllistymistä varten sekä edellytykset hakea vartijakorttia. Vartijakortin saatuaan Sundelin haki ja sai töitä Avarn Securitystä, jonka pitkäaikaisena koulutuskumppanina Taitotalo toimii. Työskennellessään vartijana hän päätti alkaa suorittaa turvallisuusalan ammattitutkintoa, sillä työnantaja kannusti jatkamaan opintoja.


Katso video
Patrik Sundelin: Päädyin turvallisuusalalle työvoimakoulutuksen kautta


Aloitettuaan työt Avarn Securityllä pari vuotta sitten, on Sundelin edennyt nopeasti uusiin tehtäviin kohde-esimieheksi ja hän tekee myös tuurauksia vuoroesimiehenä. Elämä kuljettaa ja antaa aina jotain uutta, kun rohkeasti lähtee mukaan. Tämä vaikuttaa olevan Sundelinin motto, joka tuntuu toimivan hyvin.


Katso video
Patrik Sundelin: Olen edennyt turvallisuusalalla melko nopeasti

 

Aikuisena opiskelu vaatii järjestelyjä, mutta tuo varmuutta työhön

Vartijan koulutusta edeltävä tutkintotodistus Sundelinilla on peruskoulun päättötodistus. Peruskoulun jälkeen Sundelin meni töihin maahantuontiyrityksen varastoon ja kouluttautuminen jäi työelämän kuljettaessa aina uusiin työtehtäviin.

Vartijan koulutuksessa Sundelin huomasi yllätyksekseen, että opiskelu tuntui aikuisiällä mukavalta. Hän havaitsi suhtautuvansa opiskeluun aiempaa myönteisemmin ja opiskelussa oli nyt selkeä tavoite, ammatillinen kehittyminen, mikä kannusti eteenpäin. Opiskelu sopi myös odotettua paremmin muiden vastuiden ja velvollisuuksien täyttämään elämään.

– Kun yhdistetään työ, opiskelu ja perhe-elämän, niin sen on melkoinen palapeli ja vaatii kaikilta yhteen palaamista, Sundelin sanoo.

Työnantaja on työvuorosuunnittelussa ottanut Sundelinin lähiopetuspäivät huomioon ja myös vaimo on ollut mukana mahdollistamassa sitä, että opiskelulle on jäänyt aikaa. Kaikkien osapuolten yhteispeli on vaikuttanut siihen, että dysleksiasta kärsivä Sundelin on löytänyt opiskeluunsa kokonaan uuden vaihteen.


Katso video
Patrik Sundelin: Opiskelu sujuu dysleksiasta huolimatta


 

Työ tekijäänsä opettaa, mutta opiskelullekin on paikkansa

Sundelin on tehnyt erilaisia töitä koko aikuisikänsä paria työttömyysjaksoa lukuun ottamatta. Hän on toiminut yrittäjänä ja työskennellyt myös muiden palveluksessa, esimerkiksi maahantuonnin, kaupan, median, puhtauspalvelun ja logistiikka-alan tehtävissä. Pitkä työhistoria ja monipuoliset kokemukset erilaisista työtehtävistä ovat vauhdittaneet urakehitystä myös nykyisen työnantajan palveluksessa.


Katso video
Patrik Sundelin: Olen mennyt töihin 17-vuotiaana


Pääasiallisena mottona toimeliaalla Sundelinilla on ollut lähteä rohkeasti mukaan aina uuteen, kun jonkin vanha työ on päätynyt tai muusta syystä on ollut aika vaihtaa työpaikkaa. Palkka ei ole aina ollut tärkein tekijä, vaan se, että pääsee tekemään mielenkiintoista työtä ja tuntemaan itsensä sitä kautta merkitykselliseksi.

Kokeilemalla montaa erilaista tehtävää erilaisilta aloilta Sundelinille on muodostunut melko hyvä käsitys siitä, mistä hän pitää. Hän kannustaakin nuoria kokeilemaan mahdollisimman montaa alaa, jos tuntuu, että oma ala ei ole vielä löytynyt. Itse hän iloitsee, että on nyt lopulta löytänyt kutsumusammattinsa turvallisuusalalta. Aiemmasta työhistoriastaan hän nostaa lenkokonesiivoojan ammatin, jossa olivat turvallisuusasiat myös läsnä.


Katso video 
Patrik Sundelin: Lentokonesiivoojan työ


Kielitaito auttaa kommunikoinnissa

Sundelin on kaksikielinen ja puhuu äidinkielenään suomea ja ruotsia. Ruotsin kielen hallitseminen on avannut hänelle työmahdollisuuksia myös Ruotsissa ja mahdollistanut työskentelyn siellä ilman kielivaikeuksia. Sundelin on asunut ja työskennellyt Ruotsissa useita vuosia.

Nykyisessä työssään vartijana ja kohde-esimiehenä hän tapaa paljon ihmisiä ja työ on pitkälti kommunikointia ihmisten kanssa. Sundelin on tyytyväinen, että osaa puhua sujuvasti myös ruotsinkielisten asiakkaiden kanssa. Kielitaito sekä halu ymmärtää ja kuunnella asiakkaita, vie vartijan työssä pitkälle.


Katso video
Patrik Sundelin: Svenska är mitt andra modersmål

 

Monipuolinen turvallisuusala tarjoaa paljon etenemismahdollisuuksia

 

Katso video
Patrik Sundelin: Turvallisuusasiat ovat aina kiinnostaneet minua


Vartijoiden etenemismahdollisuudet turvallisuusalalla riippuvat monista tekijöistä, kuten kokemuksesta, koulutuksesta, erikoistumisalueista ja halukkuudesta oppia uusia taitoja. On tärkeää huomata, että uran eteneminen turvallisuusalalla vaatii usein jatkuvaa koulutusta ja kehittymistä. Erityisesti monipuoliset viestintä- ja vuorovaikutustaidot, kyky toimia ratkaisukeskeisesti paineenalla sekä rakentaa hyvää työilmapiiriä ovat alalla etenemisen kannalta tärkeitä.  Esihenkilö- ja johtamistaitoja voi kehittää, kun perusvalmiudet alalla toimimiseen ovat kunnossa ja pystyy omalla esimerkillään tukemaan muita.

 

 

Huomionuoli

Tutustu turvallisuusalan koulutuksiin Taitotalossa