Taitotalon toimialajohtaja Kari Kaihonen: ”Jos tuijottaa esteitä, ei näe mahdollisia reittejä niiden välissä” Uutinen

Kari Kaihonen työskentelee Taitotalossa toimialajohtajana. Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja. Työssään Kari vastaa kiinteistö- ja rakennustekniikan koulutuksista.

21.4.2023

Kari Kaihonen seisoo lämmitysjärjestelmälaitteistoin edessä. Hänellä on violetti takki ja hän katsoo kameraan.

Karin mukaan energiatehokkuus ja energian tuotanto ovat tulevaisuudessa avainasemassa.

Vaikka Kari Kaihonen on työskennellyt Taitotalossa ja sitä edeltäneessä organisaatiossa yli 10 vuotta, hän on työstään edelleen innostunut ja inspiroitunut. Vuoden 2023 alussa ajoneuvotekniikan insinööri valittiin kiinteistö- ja rakennustekniikkatoimialojen johtajaksi.

Karin mukaan hänen taustastaan autoalalla on hyötyä kehitettäessä kiinteistö- ja rakennustekniikan koulutuksia. Ajoneuvotekniikassa ja talotekniikassa on merkittävässä roolissa energiatehokkuus ja Suomessa erityisesti lämpöpumput ja lämmönhallinta. Koulutuksien kehittämisessä vastuullisuuden ja ekologisuuden rooli kasvaa koko ajan.

– Alan merkittävin muutostekijä on energian säästäminen. Lämmitysenergiaan menee kolmasosa Suomen energiatarpeesta, Kari sanoo.

Kaksi eri kuvaa Karista: Kari Kaihonen seisoo lämmitysjärjestelmälaitteistoin edessä. Hänellä on violetti takki ja hän katsoo kameraan. Toisessa kuvassa Kari ajaa päältä leikattavaa ruohonleikkuria lapsenlapsi sylissään.
Työssään Kari Kaihonen pohtii energiatehokkuutta, ja vapaa-ajallaan hän opettaa lapsenlapsilleen ajoneuvotekniikkaa.

Energiatehokkuutta 90-luvulta alkaen

Tulevaisuudessa energiatehokkuutta on lisättävä eikä se ole pelkästään rakennustekninen asia, vaan se koskee myös kiinteistönhoitoalaa. Se, miten rakennuksia huolletaan ja ylläpidetään, on keskeistä. Väärällä talotekniikan säädöllä voidaan pilata hyväkin rakennus, ja uusi rakennus saattaa viedä enemmän energiaa kuin vanha.

– Kun menin vuonna 1993 sähköautovalmistaja Elcatille töihin, jo siellä puhuttiin ilmastonmuutoksesta. Elcat oli Imatran Voiman ja Nesteen yhteisprojekti, joka sai alkunsa yhtiöiden kiinnostuksesta sähköautoteknologiaan.

Jo työskennellessään Elcatissa Kari kiinnostui energiatehokkuudesta, ja hän onkin ollut siitä lähtien työssään tekemisissä sen kanssa. Autoihin ja rakennuksiin pätevät samat fysiikan perusteet. Autoissa on lämpöpumput, kylmälaitteet ja energian kulutusta seurataan. Samat asiat ovat keskeisiä myös talotekniikassa, ja ennen kaikkea molemmilla aloilla pohditaan, lasketaan ja suunnitellaan aktiivisesti energiatehokkuutta.

Jatkuvan kasvun tavoittelusta on luovuttava

Koulutukseltaan Kari on kolminkertainen ajoneuvotekniikan insinööri. Vuonna 1992 hän valmistui Helsingin Teknillisestä oppilaitoksesta autoalan opistoinsinööriksi. Myöhemmin hän opiskeli ammattikorkeakoulussa ajoneuvotekniikan insinööriksi, josta hän jatkoi vielä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintoihin. Jo vuonna 1992 Kari on tarkastellut opinnäytetyössään automekaanikkojen tietokoneavusteista koulutusta, ja viimeisimmässä opinnäytetyössään hän käsitteli koulutuksen tuotteistamisprosessia.

Kari veikkaa, että tulevaisuudessa talousopit menevät kaikilla aloilla uusiksi. Tähän saakka talousteoriat ovat perustuneet kasvuun, mutta johtuen maapallon resurssien rajallisuudesta kulutukseen perustuvan jatkuvan kasvun tavoittelusta on luovuttava. Väestön määrä ei kasva, ja työntekijöitä tulee olemaan vähemmän. Tuottavuutta on parannettava, mikä tarkoittaa, että vähemmillä resursseilla, raaka-aineilla ja ihmisillä on saatava enemmän aikaiseksi, joten tuottavuuden ja tehokkuuden optimointi on kaikki kaikessa.

Koska uusien laitteiden ja tekniikoiden käyttäminen vaatii osaamista, koulutuksen ja osaamisen kehittämisen rooli kasvaa entisestään. Tutkitusti koulutus ja määrätietoinen osaamisen kehittäminen parantaa tuottavuutta ja lisää joustavuutta yritysten ja organisaatioiden toimintaan.

Kari seisoo suohon uponneen moottoripyöränsä vieressä.
Kari Kaihonen on intohimoinen motoristi.

”Olen itse itseni hankalin alainen”

Karin johtamisideologia perustuu ajatukseen, että kaikkia ihmisiä pitää arvostaa. Vaikka joskus joutuisikin käsittelemään negatiivisia asioita tai antamaan kriittistä palautetta, se pitää tehdä arvostaen. Asiat kannattaa nostaa pöydälle, silloin kun ne ovat vielä pieniä. Ja ikävistäkin asioista on voitava puhua. Se, että koko tiimi on sitoutunut työhönsä ja ottaa siitä vastuun, on työnteon ja toimivan työyhteisön perusta. Kari ajattelee, että on itse itsensä hankalin alainen.

– Pyrin aina ajattelemaan ihmisten motivaatiotekijöitä ja yritän ymmärtää tilanteita eri näkökulmista.

Mittavan työuran koulutusalalla tehnyt Kari on työskennellyt monenlaisissa johtamis- ja kehittämistehtävissä Taitotalossa ja sitä edeltäneessä organisaatiossa. Hän on vastannut ajoneuvoalan ja teollisuuden koulutuksista ja toiminut kehitysjohtajana vastaten kiinteistöistä, it- ja kehitystoiminnasta sekä myynnistä ja markkinoinnista. Lisäksi Kari on toiminut projektijohtajana projektissa, jossa järjestettiin arkkitehtikilpailu vanhan kampusalueen uudelleen rakentamiseksi ja kaavoittamiseksi sekä yhdistettiin kahden kampuksen tilat.

Vapaa-ajallaan Kari on intohimoinen motoristi. Hänen neuvonsa aloittelevalle motoristille on, että kohdista katse edemmäs ja sinne mihin haluat mennä. Sama pätee Karin mukaan myös työelämässä.

– Jos tuijottaa esteitä, ei näe mahdollisia reittejä niiden välissä.

 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Kari Kaihonen, Taitotalo & Johanna Rautio, Taitotalo