Taitotalo rohkaisee opiskelijoitaan ja henkilöstöään käyttämään tekoälyä Uutinen

Tekoälysovellukset ja kielimallit, kuten ChatGPT, yleistyvät ja kehittyvät nyt vauhdilla. Ne ovat hyödyllisiä apuvälineitä työelämässä ja tulevat muuttamaan työn tekemistä monella tavalla, joita emme vielä edes osaa ennakoida.

10.3.2023

tekoäly-taitotalossa

Taitotalo haluaa olla edelläkävijä digitaalisuuden hyödyntämisessä ja kasvattaa opiskelijoidensa työelämävalmiuksia. Siksi Taitotalo kannustaa opiskelijoitaan ja henkilöstöään opettelemaan tekoälysovellusten käyttöä ja käyttämään niitä vastuullisesti. 

Vastuullinen käyttö opiskelussa tarkoittaa 

  • Opiskelija ymmärtää, että tekoälyn tuottama sisältö voi olla puutteellista ja myös virheellistä ja siksi tarkastaa sen antamat vastaukset ja tiedot luotettavasta lähteestä. 
  • Opiskelija käyttää tekoälyä opiskelun tukena ja tiedostaa, että se on työkalu ihmisen avuksi ja arvioi aina käyttäessään, mikä on sen tuoma lisäarvo. 
  • Opiskelija ymmärtää, miten hänen käyttämänsä tekoälysovellus toimii ja voi myös tämän tiedon perusteella arvioida sen luotettavuutta. 
  • Opiskelija ymmärtää, että hänellä on vastuu omasta oppimisestaan. 
  • Opiskelija ymmärtää, että henkilötietojen suoja voi tekoälysovelluksissa olla puutteellista. 
  • Opiskelija seuraa tekoälyn kehitystä ja pysyttelee tietoisena ajankohtaisista haasteista tekoälyn käytössä. 

Taitotalo järjestää henkilöstölleen koulutusta tekoälyn käyttöön ja sellaisten oppimistehtävien laatimiseen, joihin tekoäly ei suoraan tuota vastauksia. Samoin Taitotalossa osallistetaan laajasti henkilöstöä pohtimaan tekoälyn mahdollisuuksia ja rajoitteita opiskelussa.  

Taitotalossa nähdään, että tekoälyn kieltäminen opiskelussa ei ole järkevää, sillä sen käyttö on yksi tärkeä taito digitaalisessa yhteiskunnassa. Lisäksi sen käytön valvominen on hankalaa ja kielto asettaisi opiskelijat epäyhdenvertaiseen asemaan. Siksi on parempi kasvattaa opiskelijoiden tietoisuutta ja taitoja tekoälyn suhteen ja nähdä se mahdollisuutena.