Kolme tärkeintä seikkaa onnistuneeseen etäopiskeluun Opiskelijatarina

Onnistunut etäopiskelu on monen asian summa. Jos jokin asia tuottaa päänvaiva, häiritsee se etäopiskelun onnistumista. Parasta olisi, jos opiskelua häiritsevät asiat tunnistaa ja voi korjata.

7.5.2020

Etäopiskelu Sara Autelo

Ohessa taitotalolaisten kokoamat kolme tärkeintä etäopiskelun onnistumisen mahdollistajaa.

 

1. Opiskelurauha ja -tila

Opiskelu vaatii keskittymistä ja paneutumista. Etäluentoa voi kuunnella vaikka ruokaa laittaessa, mutta etäopiskelu on muutakin kuin luentojen kuuntelemista. Iso osa opiskelua on itsenäinen työskentely ja tehtävien tekeminen. Siksi on hyvä, että opiskelua varten on rauhallinen tila, jossa keskittyminen on mahdollista. Tämä voi olla esimerkiksi työhuone, mutta varsin hyvin opiskelu sujuu myös keittiön pöydän ääressä.

Kotona saattaa olla saman keittiönpöydän ääressä useampi kotikoululainen, etätyöläinen tai -opiskelija samaan aikaan. Silloin häiriötä syntyy jo siitä, että kaikki osallistuvat omaan toimintaansa. Tähän saattaa auttaa perheen sisäinen lukujärjestys. Lukujärjestyskessä etäluennot, -palaverit ja -oppitunneille osallistumisen voi yrittää ajoittaa siten, että ne osuisivat mahdollisuuksien mukaan eri aikaan. Aina se ei ole mahdollista, mutta ainakin yhteinen lukujärjestys auttaa hahmottamaan, kuinka usein kaikki osallistuvat etätoimintaan samaan aikaan. Henkisen valmistautumisen kannalta tämä voi olla avuksi.

Opiskelutilan ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Satunnainenkin huonossa asennossa lukeminen tai kirjoittaminen saattaa kostautua pitkäksi aikaa. Kotona ei välttämättä ole hyvää työtuolia tai läppärin näyttöä ei välttämättä saa optimaaliselle korkeudelle. Tärkeintä on kutienkin kuunnella omaa kehoa. Hyvä työasento saattaa löytyä vaikka sohvalta jalat pöydälle nostettuna. Kun opiskellessa mikään paikka ei kipeydy, työasento on silloin riittävän hyvä.

 

2. Toimiva tietotekniikka ja toimivat verkkoyhteydet

Etäluennon seuraaminen vaatii opiskelupaikkaan, yleensä kotiin, jonkinlaisen tietoteknisen laitteen, jolla luentoa voi seurata. Tietokone tai läppäri on suositeltava, mutta se puuttuessa opiskelu voi hätätilassa onnistua myös älykännykällä.

Jos luennolla tai oppitunnilla on tarkoitus osallistua keskusteluun, laitteessa on hyvä olla mikrofoni. Monessa läppärissä on mikrofoni sisäänrakennettun. Läppärin mikrofonia käyttäessä kannattaa ottaa huomioon, että se tallentaa myös opiskeluympäristön muut äänet: mahdollisen perheen äänet, kahvinkeittimen tai vaikka katutyömaan melun. Lisäksi läppärin oma mikrofoni saattaa olla tarkka sille, mistä suunnasta ääni tulee. Esimerkikis kun puhuja kääntää päätään eri suuntaan, ääni ei enää tallennukaan. Tällaista taustamelullista ja epätasaisesti kuuluvaa ääntä on hankala kuunnella. Siksi sankaluurin käyttö on suositeltavaa. Sankaluurin avulla myös etäopetuksen äänet saa korville, jolloin opetukseen on mukavampi keskittyä, eikä se häiritse mahdollisia muita kotona olijoita.

Verkkoyhteydet ja niitä käyttävät erilaiset ympäristöt ovat olleet kovilla ison osan väestä siirryttyä etäopiskeluun ja etätyöhön. Onneksi palvelun tarjoajat kehittävät toimintojaan ja muun muassa lisäävät koko ajan esimerkiksi yhteen verkkotapaamiseen mahtuvien osallistujien maksimimääriä. Huonolle nettiyhteydelle yksittäisen henkilön on hankala tehdä mitään, mutta jos mahdollista luennon kuuntelu kannattaa ajoittaa virka-ajan ulkopuolelle, jolloin netissä ei ole niin paljon ruuhkaa.

 

3. Oma motivaatio ja henkinen tila

Onnistunut asioiden oppiminen vaatii usein jonkinlaisen motivaation uuden tiedon omaksumiselle. Monen viikon kotijakson aikana motivaatio saattaa olla hukassa. Vaikka aikaa opiskelulle olisi, mieli ei ole oppimistilassa. Tilanne on vaikea. Jos hommat ovat aivan jumissa, tarvitaan ehkä ammattiapua.

Pienempiin mielen ailahteluihin saattaa auttaa esimerkiksi hakeutuminen etäkahvihetkeen. Esimerkiksi Taitotalossa järjestetään viikoittain tiistaisin ja torstaisin klo 14 opiskelijoiden etäkahvitunti, jonne voi tulla rupattelemaan. Ihminen on sosiaalinen ja mieli piristyy kummasti kahvipöytäkeskusteluissa, josta nyt etäopiskelun aikaan hoituvat virtuaalisesti. Suositeltavaa olisi osallistua etäkahvihetkeen jo ennaltaehkäisevästi, jotta opiskeluvire ei pääsisi edes notkahtamaan.

 

Lopuksi

Ja koska onnistumisen ilo tarttuu, katso vielä lopuksi video, jolla kerromme kahden opiskelijan etäopiskelun onnistumisesta.

Hyväksy markkinoinnilliset evästeet katsoaksesi tämän videon.