Apua! Ensiapua. Blogi

Järjestämme erilaisia ensiapukoulutuksia yrityksille ja yhteisöille. Saamme säännöllisesti yhteydenottoja, joissa ihmetellään ensiapuasioita. Tässä blogissa avaan hiukan ensiavun koulutusten historiaa, nykyisyyttä ja millaisia koulutuksia on tarjolla.

2.6.2023

Blogi Kimmo Auvinen

Suomen Punainen Risti aloitti toimintansa noin 150 vuotta sitten ja on siitä lähtien tehnyt erittäin ansiokasta työtä yhteiskuntamme hyvinvoinnin eteen. Haluan sanoa kiitoksen kaikesta tärkeästä työstä, jota Suomen Punainen Risti on tehnyt ja tulee tekemään myös tulevaisuudessa.

Ensiapukoulutuksen rekisteröidyt tuotemerkit

Suomen Punainen Risti on ollut aktiivinen, ja voinee sanoa, ainoa järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti toiminut ensiavun kouluttaja viime vuosiin saakka. Heidän rekisteröityjä tuotemerkkejään ovat muun muassa EA1®ja EA2®. Tämä tarkoittaa, että samoja lyhenteitä eivät muut toimijat saa käyttää omissa koulutuksissaan.

EA1® on Suomen Punaisen Ristin suunnittelema ensiapukoulutus

EA1® ei suinkaan ole ainoa Suomessa järjestettävä ensiapukoulutus. Nykyisin laadukkaita ensiapukoulutuksia tarjoavat lukuisat yritykset läpi kotimaamme. Ensiapukoulutuksien sisältö on vuosien mittaan hakenut uomansa. Tarjolla on lyhyitä hätäensiavun perusteiden koulutuksia, yhden päivän pituisia hätäensiapukoulutuksia ja kahden päivän mittaisia ensiapukoulutuksia. Myös erilaiset defibrillaattori- eli sydäniskurikoulutukset ovat kysyttäjä. 

Nykyaikaa on, että koulutuksia järjestetään eri toteutustavoin, kuten etäyhteyksiä hyödyntäen, itsenäisesti verkossa suoritettavina tai perinteisesti lähikoulutuksena. Myös erilaiset hybridiratkaisut ovat käytössä.

Mikä on sopiva ensiapukoulutus minulle ja meille?

Yksityishenkilö valitsee itselleen omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan ensiapukoulutuksen. Yksi kokee, että neljän tunnin hätäensiavun perusteet on juuri hänelle sopiva, mutta toinen valitsee esimerkiksi harrastusta parhaiten tukemaan soveltuvan laajemman kahden päivän ensiapukurssin.

Yritysten ensiapukoulutukset ovatkin sitten hieman eri maailma. Asiakkaamme pohtivat usein, että mikä koulutus juuri heidän tulisi valita, jotta heidän yrityksessä henkilökunta osaa auttaa heidän toimialallaan eteen tulevissa erilaisissa tilanteissa. Tähän on yksi vastaus. Mikä vain koulutus, joka aktivoi toimimaan. Jokaisen meistä tulee auttaa avuntarvitsijaa, oli sitten ensiapukoulutus käytynä tai ei.

Avaan yritysten koulutuksen valintaa vähän syvemmin

Työpaikkojen ensiapuvalmiutta arvioidaan työterveyshuollon työpaikkaselvityksessä. Siinä määritellään ensiapukoulutettujen määrä, ensiapukurssien sisältö sekä ensiaputarvikkeiden määrä ja laatu. Työnantajan kannattaa siis tutustua työterveyshuollon työpaikkaselvitykseen. Tilaus on helppo tehdä tämän pohjatiedon perusteella.

Kannattaa huomata, että työpaikkaselvitys määrittää minimin. Monessa yrityksessä, kuten meillä Taitotalossa, ensiapukoulutukseen pääsevät kaikki halukkaat. Näin ollen ensiapukoulutukseen haluavia on paljon enemmän, kuin työpaikkaselvityksessä määritelty minimi.

Miksi valita Taitotalo kaikista ensiapukoulutuksia tarjoavista organisaatioista?

Meidän vahvuutemme on, että olemme koulutusorganisaatio. Jokainen kouluttajamme on koulutuksen ammattilainen, jolla on pedagogisia opintoja, sekä lisäksi kattava ura hoitotyössä. Pystymme ottamaan hyvin huomioon tilaajien tarpeet ja toiveet, ja räätälöimään kurssin kunkin yrityksen reunaehtoihin sopivaksi.

Meillä on tulossa uutuutena verkossa itsenäisesti suoritettava hätäensiapukurssi, johon kannustan tutustumaan. Näemme Taitotalossa, että koulutuskumppanuus on jatkumo ja pystymme huolehtimaan yrityksen tarpeista nyt ja tulevaisuudessa.

Turvallisuus on muutakin kuin ensiapua

On myös hyvä huomata, että ensiapukoulutukset ovat vain yksi, joskin tarpeellinen ja lakisääteinen koulutus, jota työnantajan tulee järjestää. Valitsemalla Taitotalon koulutusten tuottajaksi saa tarvittaessa monia muita tarpeellisia koulutuksia käyttöönsä.

Meillä on jatkuvasti tarjonnassa muun muassa työturvallisuuskortti- ja tulityökorttikoulutukset. Erilaiset palo- ja pelastusturvallisuuskoulutukset, sekä sosiaali- ja terveysalan turvallisuusosaaja-koulutukset. Voikin todeta, että mitä koulutusta turvallisuuden saralla yritys tarvitseekaan, niin se löytyy meiltä!

 

P.S. Taitotalo on tiukasti mukana kehittämässä ensiavun koulutuksia valtakunnallisesti. Järjestimme esimerkiksi tänä vuonna paljon kiitosta saaneen ensiapuseminaarin ensiavun kouluttajille. Seuraava seminaari pidetään vuoden 2024 toukokuussa. Kannattaa seurata sivujamme Facebookissa ja Linkedinissä, sillä niistä löydät kaikki tärkeät uutiset myös ensiapukoulutuksiin liittyen.

 

Kirjoittaja työskentelee Taitotalossa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla koulutusasiantuntijana. Hän on aiemmin työskennellyt erityisnuorisotyössä, ensihoidossa ja kriisityössä. Taitotaloon hän tuli syksyllä 2020 kehittämään Taitotalon ensiapukoulutuksia, ja urakehitys on vienyt hänet kouluttajan työtehtävien kautta koulutusasiantuntijaksi.