Jos Taitotalo on puu, mitä sen ytimestä löytyy? Blogi

Opintojen ohjauksen ja tuen ammattilaisina, ydinosassa ovat asiakkaamme, opiskelijamme. Heitä varten ja heistä koko puu virtaa ja kasvaa.

13.6.2024

Tammipuu_pääkuva

Tarjoamme ravinteet, jokainen kouluttaja, koulutussuunnittelija, opintotoimiston asiantuntija, markkinoija, aulapalveluhenkilö ja toimitilahuoltaja. Yhdessä valmistamme pöydän, josta opiskelija saa tarvitsemansa. Ilman jokaisen panosta, pöytä ei pysyisi pystyssä.

Mitä paremmin ymmärrämme toistemme työtä ja toisiamme ihmisinä, sitä helpommin yhteisen aterian valmistus sujuu. Palapelin palasista muodostuu kokonaisuuttaan suurempia kuvioita. Kuvioissa pakolaisena sodanjaloista tulleen vuosia unohdettuna olleen yliopistoprofessorin elämä saa taas uuden alun, kun perustutkinnon suorittamisen jälkeen hän jatkaa väitöskirjatutkijaksi. Toinen on perheensä köyhyyden tai sodan seurauksena päässyt ainoastaan hetkeksi kouluun, oppien vain vähän akateemisia taitoja ja Taitotalo on hänelle yliopistoakin kallisarvoisempi mahdollisuus. Kolmas on vuosia kokenut oppimisvaikeuksien diagnosoimattomuuden seurauksena pelkoa kouluttautumista kohtaan, vaikka on perustanut monta toimivaa yritystä ja nyt viisikymppisenä uskaltautuu hyppäämään naurettavuudenkin uhalla koulutukseen. Neljäs on kokenut traumaattisia asioita, eikä luota itseensäkään. Hänelle koulutus antaa mahdollisuuden uuteen paikkaan ja tilaan taas. Viides on menettänyt työnsä alan muutoksissa, eikä aiempi osaaminen johda tulevaisuuteen.    

Näitä tarinoita, näitä, on talomme ydin. Jokaisen elämä, jos sen äärelle pysähdymme, on sinfonioiden arvoinen. 

On etuoikeutettua yhdessä kattaa tätä pöytää, ja samalla olla ehkä ymmärtämässä elämästä jotakin hieman enemmän. Mikä on aidosti merkityksellistä, missä voimme yhdessä muuttaa asioita, missä emme? 

Yhteisen aterian valmistajina joudummekin toistuvasti pohtimaan, miten tuemme näitä monien tarinoiden ryhmiä, yksilöitä. Miten auttaa heterogeenista ryhmää löytämään oma maalinsa, kuljettamaan pallo oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan? 

Onneksi Taitotalossa olen saanut kohdata niin monia herkällä korvalla ja suurella sydämellä lahjottuja kouluttajia ja tuen ammattilaisia, että tulevien soppien keittämisen onnistuminen näyttää lupaavalta ja puun ydin saa ansaitsemiansa ravinteita.  

Yhdessä kasvatamme puustamme rikkaan ja elävän, nähden ytimemme kallisarvoisuuden ja alati muuttuvan ainutlaatuisuuden. Huolehditaan aarteestamme huolella.

Kirjoittaja Helena Sloan toimii Taitotalossa opinto-ohjaajana. Hänelle on tärkeää katsoa kauas ja samalla nähdä ytimeen.