Nostoapuvälinetarkastuskoulutus

erivärisiä lukkoja nostimille
Nostoapuvälineiden tarkastaminen vaatii osaamista. Nostoapuvälineet on tarkastettava säännöllisesti. Nostoapuvälineiden tarkastaminen on säädeltyä sekä osa työturvallisuutta.

Nostoapuvälineitä käytetään muun muassa teknologia-, prosessi-, ja rakennusteollisuudessa.
Nostoapuvälineen käyttäjän pitää osata valita nostokohteella oikea nostoapuväline ja huomioida nostoon liittyvät riskit.

Nostoapuvälineiden tarkastajan pätevöinti ja sertifiointi

Nostoapuvälinetarkastajalla täytyy olla 

  • riittävä koulutus tehtävään 
  • käytännön kokemusta nostoapuvälineiden suunnittelusta, valmistuksesta, asennuksesta, huollosta, korjauksesta tai tarkastuksesta.

Koulutus sisältää nostoapuvälineitä koskevat määräykset ja säädökset, laitteiden rakenteet ja toimintaperiaatteet, tarkastusvaatimukset ja -käytännöt, tarkastajan velvollisuudet ja vastuut sekä käytännön harjoituksia.

Kokemuksen pitää olla ensisijaisesti nostoapuvälineistä, mutta niihin rinnastettavien laitteiden huoltoon, korjaukseen ja asennukseen liittyvä kokemus (tai joissain tapauksissa myös nostoapuvälineiden käyttöön liittyvä kokemus) voidaan ottaa huomioon. Vaadittavan kokemuksen määrä, 1–3 vuotta, riippuu peruskoulutuksesta.

Nostolaitetarkastajat – henkilösertifioinnin hakeminen
Kiwa Inspectan ohjeessa kuvataan nostoapuvälineiden tarkastajien sertifiointikäytäntö, sertifioinnin edellytykset ja sertifioinnin hakemistapa sekä sertifioinnin ylläpitokäytäntö. Sertifiointi tähtää valtioneuvoston asetuksen 403/2008 5 §:n 3. momentin mukaiseen vapaaehtoiseen pätevyyden osoittamiseen.

Taitotalo kouluttaa nostoapuvälineiden tarkastajia. Koulutuksen aikana tutustutaan käytännössä muun muassa siihen, paljonko nostoliina kestää ja miten se katkeaa. Katso videolta kuinka nostoliina katkeaa.