Taitotalon ja Baronan kumppanuutta kuljettaa utelias mieli Taitocase

Taitotalo ja Barona Logistiikka Oy päättivät keväällä 2021 syventää pitkää yhteistyötään solmimalla kumppanuussopimuksen.

7.6.2022

Kuvassa piirrosmalli Baronan uudesta logistiikkakeskuksesta

Kumppanuuden täyttäessä nyt vuoden kysyimme Barona Logistiikan henkilöstöjohtaja Esa Vähämartilta, mitä lisäarvoa kumppanuus on tuonut yhteistyöhön.

Barona Logistiikka on palveluratkaisujen ammattilainen ja kumppanuuksien rakentaja. Yhtiö palvelee asiakkaitaan yksittäisten työntekijöiden rekrytoinnista aina laajamittaisiin varastotoiminnan ulkoistuksiin asti. Taitotalon missio on pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä ja tuottaa rohkeita työelämän osaajia.

Kumppanuudella organisaatiot rakentavat uudenlaisia yhteistyön malleja, jotka auttavat Baronan asiakasyrityksiä ennakoimaan osaamistarpeitaan. Tavoitteena on myös Baronan ja sen asiakasyritysten henkilöstön osaamisen kehittäminen ammatillisella koulutuksella ja Taitotalon asiakasyritysten henkilöstön saatavuuden vahvistaminen Baronan palveluiden avulla. Barona tarjoaa yrityksille logistiikan resursointiratkaisuja, ja Taitotalo varmistaa henkilökunnan oikeanlaisen osaamisen.

– Kumppanuuden myötä yhteistyö syveni myös johtamiskulttuurin kehittämiseen, Vähämartti kertoo.

Baronan sisäisessä vuosisuunnittelussa todettiin yksiäänisesti, että Taitotalosta hankitaan johtamisen kehittämisen koulutukseen myös jatko-osa.

Yhteinen matka kerryttää ruohonjuuritason kokemuksia

Vähämartti ajattelee, että se, että yhteistyökumppanin tuntee pitkältä ajalta, opettaa eniten. Pitkä yhteinen matka kerryttää ruohonjuuritason kokemuksia, ja matkan varrelle mahtuu paljon tapahtumia.

– Olemme esimerkiksi täysin erikokoinen yritys nyt kuin silloin, kun aloitimme yhteistyön Taitotalon kanssa.

Vähämartin mielestä yritykset tarvitsevat ulkopuolista objektiivista perspektiiviä arviomaan toimintaansa. Se kasvattaa asiantuntijuutta ja ymmärrystä koulutusratkaisuiden sisällöistä. Oikeasisältöiset koulutusratkaisut mahdollistavat liiketoiminnan kasvun ja kehityksen.

– Käytännön tasolla olemme saaneet esimerkiksi koulutettua osaavia työntömastotrukin perehdyttäjiä, ja henkilökuntamme on suorittanut logistiikka-alan tutkintoja. Isossa kuvassa olemme kehittyneet osaamisen johtamisessa.

Nykyään Barona mahdollistaa aktiivisesti henkilökunnalleen urapolkuja ylöspäin.

– Joskus henkilön urapolku etenee sivuttain. Kehitämme henkilökuntamme osaamista vahvuusalueet ja kiinnostuksen kohteet edellä.

Kuvassa Esa Vähämartti
Esa Vähämartti työskentelee Barona Logistiikan henkilöstöjohtajana.

Suuri, suurempi, Avialogis

Baronan logistiikan toimiala on koronasta huolimatta kasvanut vauhdilla. Koronan vaikutus logistiikkatoimintoihin ei ole ollut lamauttava, vaan se on tarjonnut nykyisille ja uusille asiakkaille erilaisilla logistiikan palveluratkaisuilla uusia kasvun mahdollisuuksia. Alan nousujohteisten ja positiivisten tulevaisuuden näkymien vuoksi Barona rakentaa logistiikan toimialalleen täysin uutta huippumodernia logistiikkakeskusta. Vantaan Viinikkalaan, Kehä III:n varrelle, mahtavien liikenneyhteyksien päähän avataan tänä vuonna Avialogis.  Se tarjoaa nykyaikaisimmat varastoratkaisut kaikenkokoisille yrityksille ja valmiin konseptin verkkokauppiaille.

– Avialogiksen suunnittelu- ja käynnistysvaiheessa Taitotalon esimiesvalmennus on ollut avainasemassa, Vähämartti sanoo.

Logistiikkakeskuksen käyttöönotto tapahtuu kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen vaihe keväällä 2022 ja toinen vaihe syksyllä 2022. Koko henkilöstölle vuosi 2022 tulee olemaan yksi työelämän rankimmista ja opettavaisimmista vuosista.

Baronan ja Taitotalon logistiikkaosaaminen on ylivertaista

Investointina vuoden 2022 aikana valmistuva Avialogis on suuri. Barona Logistiikalla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus logistiikkapalvelujen tarjoamisesta ja kehittämisestä. Yhtiö työllistää noin 2 200 logistiikka-alan ammattilaista.

– Kumppanuudella Taitotalon kanssa pidämme yllä henkilökuntamme osaamistasoa.

Taitotalo kouluttaa logistiikka-alalle esimerkiksi alanvaihtajia, jotka ovat kysyttyä työvoimaa. Logistiikkaa on mahdollista opiskella Taitotalossa myös oppisopimuksella työn ohessa.

– Lisäksi toteutamme Taitotalon kanssa yhteistyössä erilaisia täydennyskoulutusohjelmia sekä esimerkiksi RekryKoulutuksia yhdessä ELY-keskuksen kanssa.

Barona sitoutuu työllistämään RekryKoulutuksen suorittaneet varastotyöhön soveltuvat ja motivoituneet.

– Logistiikan ammattilaisten kouluttaminen yhteistyössä Taitotalon kanssa on meille tärkeää.

Ilmakuva Baronan uudesta logistiikkkakeskuksesta.
Avialogis on Baronan uusi huippumoderni logistiikkakeskus. Se tarjoaa nykyaikaiset varastoratkaisut kaikenkokoisille yrityksille.

Pienestä yhteistyön siemenestä kasvoi suuri kumppanuus

Vaikka virallista kumppanuussuhdetta Barona Logistiikalla ja Taitotalolla on takanaan vasta vuosi, organisaatiot ovat tehneet yhteistyötä jo useita vuosia. Alun perin tarve koulutusyhteistyölle lähti Baronan tarpeesta kouluttaa henkilöitä laaja-alaisesti logistiikka-alan eri tehtäviin.

– Kaikki alkoi trukkikoulutuksesta, johon Barona järjesti tilat ja Taitotalo teoriaopetuksen.

Onnistuneita trukkikoulutuksia seurasivat erilaiset logistiikan rekrytointi- ja täydennyskoulutukset sekä logistiikka-aiheiset työpajat ja hankkeet. Kumppanuussopimuksen solminen vakiinnutti työpajatyöskentelyn.

– Tarkastelemme toimintaamme ja sitä, mihin isoihin teemoihin pitää strategisesti tarttua.

Yhteiskunnan on tarjottava ketteriä polkuja työelämään

Baronan yksi keskeisimmistä tavoitteista on olla työelämän koulutuskanava, joka pystyy entistä monipuolisemmin ja kattavammin tarjoamaan logistiikka-alalle työntekijöitä.

– On opeteltava johtamaan jatkuvaa oppimisen ja osaamisen kehittämistä.

Vähämartti uskoo, että yritykset panostavat entistä enemmän siihen, että tulevaisuudessa on saatavilla osaavia työntekijöitä.  Kohdennettu työvoiman kouluttaminen on kilpailuetu. Opetushallituksen ammatillisiin tutkintoihin liittyvä kriteeristö on osin byrokraattinen. Yhteiskunnan on tarjottava yhä ketterämpiä polkuja työelämään.

– Esimerkiksi on paljon logistiikkatehtäviä, joihin voi kouluttaa työntekijöitä perehdyttämällä.

Vähämartti toi esille, että luonnollisesti logistiikka-alalla on myös vaativia työtehtäviä, joihin tarvitsee alan koulutuksen tai kattavan työhistorian. Tällaisia ovat esimerkiksi esihenkilöiden ja tuotannonohjauksen tehtävät sekä tulosvastuulliset päällikkö- ja johtotehtävät.

Yhteistyö Taitotalon kanssa pitää teorian mukana työpaikalla

Tulevaisuusbarometrien mukaan työväki polarisoituu. Suorittavalle tasolle on luotava ketteriä väyliä. Varastoalalla teoriaa ei välttämättä kannata opiskella ensin kahta vuotta, vaan työn ohessa opiskelu on monille soveltuva vaihtoehto.

– Koulutusyhteistyö Taitotalon kanssa mahdollistaa sen, että teorian opiskelua ei hylätä, vaan se kulkee työn ohessa mukana.

Opintoihin sisältyvät työssäoppimiset ja esimerkiksi ammatillisiin tutkintoihin kuuluvat ammattiosaamisen näytöt ovat hyvä mahdollisuus dokumentoida osaamista. Vähämartti ajattelee, että logistiikka-alalla on paljon työmahdollisuuksia vaikeasti työllistettäville.

– On luotava joka tasolla uudenlaisia väyliä. Kansainvälisten rekrytointien merkitys kasvaa, mutta samalla on pidettävä fokus jo Suomessa asuvassa potentiaalisessa työvoimassa.

Koulutusyhteistyön taustalla laadukkaat mittarit

Koulutusyhteistyössä Taitotalon kanssa Vähämartti kiittää sitä, että yhteistyön vaikuttavuus tehdään läpinäkyväksi. Kumppanuuden ohjaustyöryhmässä pohditaan vaikuttavuutta, lopputulosta ja tunnuslukuja. Ei ole missään nimessä riittävää, jos tiedossa on esimerkiksi vain se, kuinka moni on suorittanut tietyn koulutuksen.

– Luomme taitotalolaisten kanssa yhdessä sellaisia mittareita, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia.

Koulutusten vaikuttavuus on Vähämartin mukaan hyvällä tasolla. Tutkinnon suorittaneista iso osa jää töihin Baronalle. Tutkitusti koulutus sitouttaa työhön.

– Motivoituneet ja sitoutuneet työntekijät ovat maailman paras kilpailuetu.

Kuvituskuva Baronan uudesta logistiikkakeskuksesta
Barona Logistiikalla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus logistiikkapalveluiden tarjoamisesta ja kehittämisestä.

Moderni johtaja ajattelee yksilön parasta

Henkilöstöjohtamisen lempiteemakseen Vähämartti nimeää kulttuurillisten ilmentymien herkän aistimisen. Nykytyöelämässä heikkoja signaaleja on kuunneltava tarkalla korvalla, työkulttuuri muuttuu jatkuvasti. Moderniin johtamiseen kuuluu, että suhtautuminen työhön on työntekijälähtöistä.

– Pyrin tarkastelemaan asioita aina yksilön kannalta parhain päin. Työtä voi muokata elämäntilanteen mukaan. Isona organisaationa voimme tarjota joustavia ratkaisuja elämän eri vaiheisiin.

Vähämartti tietää hyvin, että työ logistiikka-alalla on monelle välivaihe. Itse hän tuli alalle kolmetoista vuotta sitten.

– Tulin yhdyshenkilöksi asiakkaan varastoon pitämään välivuotta. Huomasin viihtyväni alalla, ja työ vei mukanaan.

Utelias mieli on paras opettaja

Viimeiset kolme vuotta Vähämartti on vastannut Barona Logistiikan toimialan HR:stä. Hän on kehittänyt osaamistaan opiskelemalla työnsä ohella, mutta työ on ollut paras opettaja. Koulutus- ja opiskelumyönteinen elämänasenne näkyy Vähämartin johtamisfilosofiassa.

– Jokaisen pitää kantaa itse vastuu siitä, että on valmis oppimaan uutta. Pitää opiskella sitä, mikä motivoi sisäisesti. Utelias mieli on paras opettaja.

Logistiikka-alaa Vähämartti kannustaa kokeilemaan matalalla kynnyksellä. Alan työtilanne on hyvä ja työtehtävät ovat monipuolisia. Koulutuskumppanuutta Taitotalon kanssa Vähämartti suosittelee myös lämpimästi. Yritysmaailman pitäisi syventää kumppanuusajattelua. Vähämartti haastaa yritysjohtajia ja vaikuttajia pohtimaan kumppaneiden valintaa. Hän pohtii esimerkiksi sitä, miten auttamalla toisia voi parhaimmillaan saavuttaa kilpailuetua. Kumppanuus voi auttaa molempia osapuolia kasvamaan ja kehittymään.

– Parhaimmassa tapauksessa molemmat organisaatiot pystyvät keskittymään ydinosaamisiinsa, ja kumppanuudella löydetään parhaat ratkaisut asiakkaille, Vähämartti sanoo.