Kaukolämpöasentaja, energia-alan ammattitutkinto Ammattitutkinto

kaukolämpöputkia

Energia-alan ammattitutkinnon suorittaneella on energia-alan työtehtävissä vaadittu ammattitaito. Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia turvallisesti, itsenäisesti ja yhteistyössä energia-alan vaihtelevissa työympäristöissä. Osaat noudattaa määräyksiä, standardeja ja annettuja ohjeita, työelämän toimintatapoja ja työturvallisuusvaatimuksia. 

Kenelle tutkinto sopii?

Energia-alan ammattitutkinnossa on kolme erilaista kokonaisuutta eli osaamisalaa. Taitotalossa on mahdollista suorittaa näistä kaukolämpöasentajan ja voimalaitoksen käyttäjän tutkinnot. Ammattitutkinnon voit suorittaa, kun sinulla on alan työkokemus ja alan työpaikka, jossa voit kehittää ammatillista osaamistasi. Opiskelu toteutetaan pääsääntöisesti oppisopimuksella. 

Jos tarvitset B-koneenhoitajan tai A-koneenhoitajan pätevyyskirjan, voit suorittaa tutkinnon voimalaitostekniikan osaamisalalta tietyt tutkinnon osat ja näillä hakea tarvitsemiasi pätevyyskirjoja. B-koneenhoitajan koulutuksen (tutkinnon osa toiminta lämmöntuotannossa) voi suorittaa myös valinnaisena tutkinnon osana kaukolämmönosaamisalalla.  

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

1.1.2024 alkaen tehdyissä oppi- ja koulutussopimuksissa Energia-alan ammattitutkinto, kaukolämpöasentajan tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 200 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa. 

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”​

Tytti Forssell

i Kysy lisää

Tytti Forssell

koulutussuunnittelija, energia-ala, vesihuolto ja ympäristönäytteenotto
Ota yhteyttä

Inspiroidu

Opiskelijatarina
Energia-alan erikoisammattitutkinnon suorittaneella on monipuoliset taidot toimia alan suunnittelu-, käyttö- ja johtamistehtävissä. Lisäksi tutkinto valmistaa kehitys- ja prosessien ohjaustehtäviin. Erikoisammattitutkinto pitää sisällään kolme eri osaamisalavaihtoehtoa: kaukolämpöasennus, sähköverkkoasennus ja voimalaitostekniikka.
Juha-Siltala-Stepenergy-1_web-1361x419px.jpg
Lue lisää artikkeleita