Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto Ammattitutkinto

Sosiaali- ja terveysala kasvatustyö

Oletko kiinnostunut saamaan tietoa ja taitoa mielenterveys- ja päihdetyöstä?  Koulutuksessa vahvistat ammattilaisuuttasi toimia mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tekemällä ehkäisevää, kuntouttavaa ja toipumista edistävää mielenterveystyötä. 

Kenelle tutkinto sopii?

Opiskelijaksi soveltuminen

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintokoulutus soveltuu henkilölle, jolla on aikaisempaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta, työkokemusta alalta tai muulla tavoin hankittua alan osaamista, kuten vapaaehtoistyötä. 

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista määrätään Opetushallituksen määräyksessä "Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa". Opiskelu edellyttää riittävää suomen kielen taitoa.

Tutustu tarkemmin kelpoisuusehtoihin Sora-lainsäädäntö.

Monimuotokoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jossa osaamista voidaan hankkia koulutus- tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna sosiaali- ja terveysalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Tutkintokoulutus

Tutkinnon suorittaminen tapahtuu henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Aiemmin hankittu osaaminen (koulutus ja työkokemus) otetaan huomioon henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS). Tutkinnon suorittaminen kestää noin 1–1,5 vuotta.

Voit suorittaa koko ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Tutkinnon tai tutkinnon osan voit suorittaa myös ilman koulutukseen osallistumista, jos sinulla on riittävä tutkintoon vaadittava osaaminen.

Koulutus on verkkopainotteinen ja opiskelu tapahtuu suurimmaksi osaksi itsenäisesti Moodle-pohjaisessa verkko-oppimisympäristössä (Taitoforum) sekä verkon välityksellä etäopetukseen osallistumalla. Mahdolliset lähiopetuspäivät järjestetään Taitotalon Pitäjänmäen toimipisteessä. 

Ammattitutkinto suoritetaan osoittamalla oma ammattitaito käytännön työtehtävissä omalla työpaikalla tai työssäoppimisessa koulutuksen aikana. Koulutus on näyttötutkinto. 

Taitotalossa voit suorittaa työpaikalla oppimisen jaksoja myös ulkomailla, ja näin kartuttaa kansainvälisyysosaamistasi.

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

1.1.2024 alkaen tehdyissä oppi- ja koulutussopimuksissa (mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto) koko tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 200 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa. 

Voit valmistuttuasi hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä. Lue lisää (www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi)​.

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”​

Tutkinnosta on mahdollisuus suorittaa myös osatutkintoja. Osatutkinnon opiskelijamaksu on 1.1.2024 alkaen 50 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksu suoritetaan opintojen alkaessa.

Yhteistyössä

Esperi logo

Inspiroidu

Lue lisää artikkeleita