Sähköasentaja, sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, osatutkinto Työvoimakoulutus

Sähköautomaatio

Koulutuksen aikana suoritetaan sähkö- ja automaatioalan osatutkinnot (sähköasentaja), sähkö- ja automaatioalalla toimiminen (30 osp) ja pien- ja pienoisjännitesähköasennukset (45 osp). Koulutus antaa hyvät valmiudet työllistyä sähköalan työtehtäviin ja suorittaa tutkinto loppuun oppisopimuksella.

 

Tavoitteet ja hyödyt

Koulutuksen aikana suoritetaan sähkö- ja automaatioalan osatutkinnot (sähköasentaja), sähkö- ja automaatioalalla toimiminen (30 osp) ja pien- ja pienoisjännitesähköasennukset (45 osp).

Koulutuksen sisältöjä ovat mm. tasa- ja vaihtosähkötekniikka, työ- ja sähkötyöturvallisuus, sähköpiirustukset, sähköasennusmateriaalit, sähköasennustekniikka, sähkömoottoreiden ohjaus- ja päävirtakytkennät, pienjänniteverkoston asennustyöt, sähkölämmitys, valaistustekniikka sekä kunnossapito ja huolto.

Koulutukseen sisältyy keskeisenä osana työssäoppimista. Koulutus antaa hyvät valmiudet työllistyä sähköalan työtehtäviin ja suorittaa tutkinto loppuun oppisopimuksella.

Osatutkintojen suorittaminen luo pohjan opiskella alan perustutkinto kokonaisuudessaan tämän koulutuksen jälkeen oppisopimuksena työllistävässä yrityksessä.

Koulutus toteutetaan päivä- ja monimuotokoulutuksena. Lähiopetusta on maanantaista torstaihin klo 7.30 -15.00 välisenä aikana. Perjantaipäivät ovat itsenäistä opiskelua.

 

Koulutuksen rakenne

Sähkö- ja automaatioalan osatutkinnon (sähköasentaja) laajuus on 75 osp (osaamispistettä).

Koulutus muodostuu seuraavista tutkinnon osista:

Pakolliset tutkinnon osat  

  • Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
  • Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset 45 osp
  •  

Tutustu tarkemmin tutkinnon perusteisiin tästä.

Katso lisää ammatillisten tutkintojen suorittamisesta.

Toteutus

Esivalinta suoritetaan hakemusten perusteella. Hakemusten pohjalta soveltuvat henkilöt kutsutaan haastatteluihin, joissa soveltuvuus sähköasentajan ammattiin kartoitetaan haastatteluin ja testein sekä tehtävin.

Osatutkintoon valituille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) koulutuksen suorittamiseksi.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (sähköasentaja) on mahdollista suorittaa kokonaisuudessa tämän koulutuksen jälkeen oppisopimuksena työllistävässä yrityksessä. Koulutuksen oppisopimusvaiheen aikana on lisäksi mahdollista suorittaa yhteisiä tutkinnon osia (yhteensä 35 osp), jotka ovat osa ammatillista perustutkintoa. 

Koulutukseen sisältyy lähiopetusta, ohjattua etäopiskelua sekä työssäoppimista. Lähiopetus toteutetaan arkipäivisin 7.30-15 välisenä aikana.

Koulutuspaikka

Taitotalo Valimotie 8 Helsinki

Hakeminen

Hae koulutukseen joko täyttämällä sähköinen hakemus internet-osoitteessa tyomarkkinatori.fi -> henkilöasiakas -> haussa oleva työvoimakoulutus (hakusanana toimii koulutuksen uranumero!) tai jättämällä paperihakemus työ- ja elinkeinotoimistoon/kuntakokeiluun. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, on sinun vahvistettava hakemuksesi TE-toimistossa/kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata www.tyomarkkinatori.fi > Oma asiointi-henkilöasiakkaat. 

 

Kenelle tutkinto sopii?

Peruskoulun tai vastaavan oppimäärän suorittaneet, joilla on kiinnostus ja soveltuvuus alalle sekä motivaatio kouluttautumiseen.
Alalla toimiminen edellyttää kohtuullisen hyvää terveyttä, riittävää suomen kielen taitoa (B 2.2) sekä normaalia värien erottelukykyä. Hakijoilta ei vaadita aikaisempaa sähköalan kokemusta.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Opiskelumuoto

Lähi- ja etäopetus

 

Opiskelijamaksu

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista taloudellisista etuuksista saa valtakunnallisesta puhelinpalvelusta, Työlinjan koulutusneuvonnasta ma - pe klo 9 – 16.15 numerosta 0295 020 702 tai Facebookista www.facebook.com/koulutusneuvonta.

Inspiroidu

Opiskelijatarina
Laurila aloitti opinnot vuonna 2019 Taitotalossa sähkö- ja automaatioalan perustutkintoryhmässä. Opinnot Laurila suoritti oppisopimuksella ja ne kestivät pari vuotta. Opiskeluaikana hän työskenteli yrityksessä, jossa tehtiin kiinteistösähköasennuksia, esimerkiksi huoltotöitä ja pieniä saneerauksia. 
Blogi
Sähköautojen latauspaikkojen sijoittelua ja tehoja mietitään taloyhtiöissä ja kiinteistöissä, mutta hyvä on miettiä myös sijoittelun paloturvallisuutta. Akuista johtuvat palot ovat todella harvinaisia, mutta litiumioniakkuihin liittyy ikävä ominaisuus: ne sisältävät palamiseen tarvittavan palavan aineen sekä hapen.
Blogi Kari Kaihonen
Lue lisää artikkeleita