Yleinen kielitutkinto, suomen kieli, YKI-testi, keskitaso Kurssi

maahanmuuttajia opiskelemassa

Yleinen kielitutkinto, keskitaso on kaikille avoin, aikuisille suunnattu tutkinto. Siihen voi osallistua riippumatta siitä, miten ja missä kielitaito on hankittu. Tutkinnossa mitataan kielen hallintaa sellaisissa käytännön tilanteissa, joissa aikuinen joutuu puhumaan, kuuntelemaan, kirjoittamaan tai lukemaan jotakin vierasta kieltä.

Koulutuksen sisältö

Sisältö

Tutkinnossa mitataan kielen hallintaa sellaisissa käytännön tilanteissa, joissa aikuinen joutuu puhumaan, kuuntelemaan, kirjoittamaan tai lukemaan jotakin vierasta kieltä.
Tutkinnon taustaa:
Yleisen kielitutkinnon perustana on eurooppalaista mallia noudatteleva 6-portainen taitotasoasteikko. Kielitaito jaetaan kuuteen taitotasoon alkeista kielen ns. täydelliseen hallintaan.
Kolme eritasoista testiä:
Ylimmällä tasolla, keski- ja perustasolla käytetään eri testiä. Testitulos on luotettavampi, kun toisistaan erotettavia taitotasoja on yhdessä testissä vain muutama. On myös tärkeätä, että kukin testi on osallistujille mahdollisimman oikean tasoinen.
Voit harjoitella ja testata kielitaitoasi YKItreenit-sivustolla.

Kenelle koulutus sopii?

Opiskelijaksi soveltuminen

Keskitason testi: tasot 3-4
Keskitason tutkinto soveltuu sinulle, joka olet suorittanut lukion oppimäärän tai käytät suomen kieltä melko paljon työssä tai vapaa-aikana.

Arviointi ja todistus


Jyväskylän yliopiston Soveltavan kielentutkimuksen keskus Solki koordinoi Yleisiä kielitutkintoja, laatii testitehtävät ja arvioi ne. Jyväskylän yliopisto myös lähettää osallistujille todistukset postitse n. 1 - 2 kuukautta testin jälkeen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset ainoastaan tästä. Ilmoittautumisaika alkaa 22.4.2024 klo 10.00 ja päättyy 30.4.2024 klo 16.00. Testi tulee maksaa 8 vrk sisällä sähköpostiin saapuvan maksulinkin kautta, muuten varaus vapautuu. Ilmoittautuminen on sitova, joten varmistathan, että ilmoittaudut oikeaan testitasoon!

Peruminen

Toimi näin, jos et pääse osallistumaan YKI-testiin, johon olet ilmoittautunut:

https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kieli-ja-kaantajatutkinnot/yleiset-kielitutkinnot-yki/ennen-testia

Inspiroidu

Blogi
Kokemuksen myötä voi oppia tekemään myös arviointiin sopivia puhumisen ja kirjoittamisen tehtäviä. Lukemisen ja kuuntelemisen testien laatiminen on kuitenkin ihan toinen juttu.
Elina Stordell blogi
Blogi
Niissä on jotain vanhaa, paljon uutta eikä mitään turhaa.  Mitä adaptiivinen testi tarkoittaa?Adaptiivisella testillä tarkoitetaan testiä, joka mukautuu jatkuvasti testattavan henkilön taitojen mukaan. Testi valitsee kysymykset sen perusteella, miten testattava suoriutuu: jos vastaa oikein, saa haastavampia kysymyksiä, jos erehtyy, saa astetta helpompia kysymyksiä.
Elina Stordell blogi
Blogi
Anu Nousiainen Helsingin Sanomista kuvaa pysäyttävästi omaa kohtaamistaan lukutaidottoman ihmisen kanssa. Monessa läntisen Afrikan maassa on todennäköisempää tavata lukutaidoton kuin lukutaitoinen aikuinen - Mielipide | HS.fi.
Elina Stordell blogi
Blogi
Sattuneesta syystä ALTE:n symposiumin sisällöt keskittyivät pitkälti etäarviointiin sekä opetusteknologian hyödyntämiseen ja tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin. #ALTEdigital2021
Elina Stordell blogi
Lue lisää artikkeleita