

Sisältö
- Mistä hankintatarpeet muodostuvat? Mitkä ovat hankintakategoriat/hankintatyypit?
- Kilpailutus vai kumppanuus? Onko meillä toimittaja vai pitääkö toimittajia etsiä?
- Kuka tekee, mitä tekee miten tekee? Miten määrittelemme hankintatarpeen ja hankinnan tavoitteet? Mihin meidän tulisi keskittyä?
- Miten määrittelemme hankintatarpeen?
- Potentiaalisen toimittajan etsintä ja arviointi (talous, vastuullisuus, kyvykkyys)
- Resursointi
Koulutuksesta hyötyvät
Koulutus suunnattu pk-yritysten hankintatoimintaa suunnitteleville, toteuttaville ja kehittäville, jotka haluavat kehittää käytännön hankintatoimen osaamista ja kokonaisuuden hallintaa ja yhteistä ymmärrystä. Koulutus sopii myös hankinnan tehtäviin siirtyville, osana perehdytystä ja tukena työssä oppimisessa.
Toteutus
Koulutuksen kesto on 2 x 4 h etäkoulutuksena tai lähikoulutuksena Taitotalon tai asiakkaan tiloissa.
Etäkoulutus toteutetaan Teamsissä hyödyntäen yhteiskehittämiseen soveltuvaa helppokäyttöistä alustaa.
Toteutuksessa huomioidaan aina kohdeorganisaation toimiala ja osallistujien aikaisempi kokemus ja osaaminen.
Koulutuksessa rakennetaan yhteistä ymmärrystä hankinnan valmistelusta. Keskeisessä roolissa ymmärryksen lisäämisessä ja oppimisessa ovat käytännön esimerkit, yhteiset keskustelut ja yhdessä tekeminen.
Koulutuksessa hyödynnetään erilaisia työkaluja ja malleja, kuten portfolioanalyysiä, toimittajan arviointityökalua ja erilaisia tapoja toimittajatiedon hakemiseen.
Koulutuskertojen aikataulu
1. Kerta (4h)
- Alustus aiheeseen hankinnan valmistelu, koulutuskokonaisuuden tavoitteet ja toteutus, käsiteltävän aiheen merkitys hankintojen kokonaisuudessa. (n.15 min)
- Hankinnan tarpeet, hankintakategoriat, roolitus ja vastuut (Teoriaa ja käytännön esimerkkejä, parhaiden käytäntöjen tunnistamista, keskustelua, omaan tarpeeseen sopivimpien työkalujen ja analysointimenetelmien tunnistaminen) 105 min
- Tauko (n.15 min)
- Aiheen jatkojalostamista, työkalujen ja mallien viemistä käytännön tasolle pienryhmätyöskentelynä erilaisia yhteiskehittämiseen soveltuvia menetelmiä ja työkaluja hyödyntäen + tulosten purku, kokemuksien ja oivallusten jakaminen (n. 85 min)
- Yhteenveto ja katsaus seuraavan kerran sisältöön (n. 20 min)
2. Kerta (4h)
- Katsaus ja kertaus edellisen kerran sisältöön, edellisestä kerrasta esille nousseiden kysymysten käsittely, koulutuskerran tavoitteet ja toteutus (n. 15 min)
- Hankintatarpeen määrittely, potentiaalisen toimittajan etsintä ja arviointi, resurssit ja resurssointi (Teoriaa ja käytännön esimerkkejä, parhaiden käytäntöjen ja työkalujen tunnistamista, keskustelua) n. 105 min
- Tauko (n.15 min)
- Työkalujen ja mallien viemistä käytännön tasolle pienryhmätyöskentelynä erilaisia yhteiskehittämiseen soveltuvia menetelmiä ja työkaluja hyödyntäen + tulosten purku, kokemuksien ja oivallusten jakaminen (n. 85 min)
- Yhteenveto (n. 20 min)

Kaikki hankintakoulutukset
Hankinnan tehtävät, tavoitteet ja organisointi
Hankinnan valmistelu
Riskit ja riskien hallinta hankinnoissa
Hankinnat ja talous
Hankinnan toteuttaminen
Hankinnan seuranta ja kehittäminen