Hyppää pääsisältöön

Energia-alan koulutusryhmä järjesti voimalaitosasiantuntijoiden tapaamisen Vanhalla Viilatehtaalla Vantaalla 12.6.2019. Keskustelun teemana oli kehittää voimalaitoksen käyttäjän koulutusta vastaamaan entistä paremmin käytännön työelämän tarpeita.

Käynnissäpitäjä ja operaattori keskeisessä roolissa voimalaitoksessa

Eräs keskustelun aiheista oli se, mitä kaikkea laitoksen operaattorin ja käynnissäpitäjän täytyy osata työssään. Keskustelussa korostui, että mitä paremmin väki tuntee kattila- ja turbiinilaitosta, sitä parempi. Tieto auttaa heitä hahmottamaan kokonaisuutta, joka puolestaan edesauttaa asioiden ja ilmiöiden ymmärtämistä. Ymmärtäminen on edellytys hyvälle ongelmanratkaisukyvylle. Aina ei ole kokenut kollega paikalla, jolta voisi varmistella, miten prosessin muutokseen pitäisi reagoida.

Ylös- ja alasajoja on usein harvakseltaan, jolloin niistä kertyy vain vähän kokemusta. Häiriö- ja poikkeustilanteet ovat myös hyviä oppimisen paikkoja, vaikka onneksi niitä sattuu harvakseltaan.

 

Kunnossapitopuolen asioita

Toimiva viestintä käytön ja kunnossapidon välillä on edellytys voimalaitoksen kustannustehokkaalle toiminnalle. Laitoksella kunnossapitäjien toimenkuvat ovat usein laajoja: oman laitoksen kunnossapidon lisäksi myös ulkoistettujen toimintojen tekemisen seuraaminen kuuluu tehtäviin. Turbiinilaitokseen liittyvät kunnossapitotehtävät ovat usein haastavia, ja niitä tekee siihen erikoistunut, usein talon ulkopuolinen väki.
 

AEL:n koulutus on työelämälähtöistä

Puhetta Vanhalla Viilatehtaalla johti kouluttaja, ylikonemestari Jukka Kauppinen. Tapahtuma oli onnistunut sekä AEL:n väen että voimalaitosasiantuntijoiden mielestä. Siksi päätettiin järjestää tilaisuuksia myös jatkossa.

Kysy lisää.

Jukka Kauppinen
Jukka Kauppinen
kouluttaja, voimalaitosala
044 722 4751