Hyppää pääsisältöön
Aleksi Korhonen

Aleksi Korhonen on 25-vuotias vantaalainen, joka on ehtinyt olla turvallisuusalalla jo monessa mukana. Hän on suorittanut muun muassa vartijan ammattitutkinnon sekä turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon.

Yksi asia on johtanut aina toiseen ja miehen ura on kehittynyt pala palalta vakuuttavampaan suuntaan. Tällä hetkellä hän työskentelee vuoroesimiehen tehtävissä Prevent 360 Turvallisuuspalvelut Oy:llä.

– Toimin päivystävänä vuoroesimiehenä, jossa työtehtäviini kuuluu yksikön päivittäisen toiminnan esimiestyöt, hän sanoo.  –Se tarkoittaa, että käytännössä kentällä kaikki toimii ja työvuorossa on oikea vahvuus henkilöstöä, Aleksi täsmentää.

Aleksi KorhonenAleksi Korhonen kertoo, että vartija saattaa joutua työssään tiukkiinkin tilanteisiin. Joukkoon mahtuu myös leppoisempia päiviä.

Armeija auttoi alan valinnassa

– Kipinä turvallisuusalalle syttyi jo varusmiespalveluksen aikana, Aleksi Korhonen kertoo.  – Sotilaspoliisitehtävät saivat minut kiinnostumaan turvallisuusalasta palveluksen loppupuolella, kun piti päättää mihin aikoo hakeutua töihin varusmiespalveluksen jälkeen, hän jatkaa.

Korhonen kävi järjestyksenvalvojakoulutuksen iltavapailla palveluspaikassaan Santahaminassa. – Menin koulutukseen, jotta olisi paremmat mahdollisuudet valita mitä työkseen tekee, Aleksi kertoo silloisista ajatuksistaan. Pian armeijasta kotiutumisen jälkeen Korhonen pääsi Securitas Oy:lle paikallisvartijaksi.

 

Menin koulutukseen, jotta olisi paremmat mahdollisuudet valita mitä työkseen tekee.

 

Vartijan ammattitutkinto aloitti koulutusputken

AEL:n koulutukset Aleksi Korhonen löysi Securitas Oy:llä työskennellessään. – Meiltä haettiin halukkaita suorittamaan vartijan ammattitutkintoa oppisopimuksella, Aleksi muistelee.

Opiskelu vartijaksi tuntui mielekkäältä ja ala oikealta. Aleksi oli koulutuksen lisäksi tyytyväinen opiskelukavereihinsa, joiden kanssa ajatusten vaihto sujui hyvin ja toi lisäarvoa opetukseen.

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto edellyttää työkokemusta alalta

– Suoritin vartijan ammattitutkinnon Securitaksen leivissä hyvin arvosanoin. Sen jälkeen aloitin turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon opiskelun omalla kustannuksellani, hän kertoo.

– Opiskelu oli haastavaa mutta antoisaa, sillä ryhmässämme oli monen eri alan ammattilaisia. Osa opiskelijoista tuli vartiointialalta ja osa turvasuoja- ja lukkoalalta, Aleksi kertoo.

Opiskelua ei myöskään helpottanut, että tutkinnon suorittamisaikaan piti noudattaa vielä vanhaa yksityisistä turvallisuuspalveluista annettua lakia (282/2002) vaikka tiedossa oli, että työt tullaan tekemään uuden lain mukaan. Uusi laki tuli voimaan 1.1.2017.

– Kaikesta huolimatta turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto oli todella tärkeä osa ammattitaitoani, Korhonen kertoo. – Vartijan ammattitutkinto perustui enemmän käytännön taitoihin ja osaamiseen, kun taas turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto perustui lainsäädännön tuntemiseen, turvallisuussuunnitteluun sekä riskien kartoittamiseen, hän luettelee.

 

Aleksi KorhonenPrevent 360 Turvallisuuspalvelut Oy:n toimitilat sijaitsevat Espoon Tontunmäessä.

Kouluttajalla voi olla iso rooli opiskelijan ohjauksessa

Aleksi Korhonen korostaa ja kehuu vuolaasti AEL:n kouluttajan roolia hänen ohjaamisessaan. Osansa kehuista saa myös AEL:n kouluttaja Jussi Venäläinen. – Jussi vaati opiskelijoilta paljon, mutta hän oli myös todella reilu jokaista tutkinnon suorittajaa kohtaan, Aleksi kiittelee.

 

Jussi vaati opiskelijoilta paljon, mutta hän oli myös todella reilu jokaista tutkinnon suorittajaa kohtaan.

 

– Ilman Jussin vaatimustasoa ja ammattitaitoa olisin todennäköisesti ollut tyytyväinen siihen, että olisin saanut vartijan ammattitutkinnon suoritettua arvosanoista välittämättä, hän toteaa.

Korhosen opiskelua ja ammatillista kasvua ovat ohjanneet vahvasti kouluttaja Jussi Venäläisen sanat "Oppiminen ei lopu koskaan, jos vaan haluaa oppia.", jotka hän on painanut tiukasti mieleensä. – Olen todella kiitollinen Jussille ja koko AEL:lle mahdollisuuksista, joita olen heiltä saanut, Aleksi Korhonen ylistää tyytyväisenä.

Yhteistyötä puolin ja toisin

Opiskelijan into ja osaaminen ei ole jäänyt huomaamatta kouluttajankaan puolella.

 – Kun Jussi kysyi minua vartijan ammattitutkinnon näyttöihin maalihenkilöksi, suostuin heti, Aleksi sanoo.

Maalihenkilö on näytössä mukana oleva henkilö, joka esittää tilanteessa esimerkiksi rikollista tai häirikköä.  – Esitin järjestyksenvalvonnan näytössä väsähtänyttä ravintolan asiakasta, Korhonen naurahtaa. Vastaavia keikkoja Korhonen teki useampia.

Aleksi KorhonenVartija työtehtävissään herättää luottamusta.

Kun Korhoselle, joka oli ollut ryhmänsä parhaimmistoa jo opiskeluaikana, alkoi kertyä työkokemusta, kysyttiin häntä AEL:stä arvioimaan vartijan ammattitutkinnon näyttöjä.

– Oli aivan loistavaa, että pääsin työntekijän edustajana arvioimaan näyttöjä ja näkemään sekä kokemaan paljon erilaisia tilanteita. Ne ovat kasvattaneet minusta varmasti vahvemman kouluttajan sekä paremman asiantuntijan, Aleksi Korhonen analysoi.

 

Ne ovat kasvattaneet minusta varmasti vahvemman kouluttajan sekä paremman asiantuntijan.

 

AEL käyttää omien kouluttajiensa lisänä paljon ulkopuolisia asiantuntijoita eri tehtävissä. Tyypillisesti tutkintotilaisuuksissa on Korhosen kaltaisia ammattimiehiä näyttöjä vastaanottamassa. Lisäksi luennoijina käytetään eri alojen asiantuntijoita, jolloin koulutukset ja seminaarit ovat hyvin työelämälähtöisiä ja -läheisiä.

Nälkä kasvaa syödessä ja tulosta tulee tekemällä

AEL:ssä suoritetut tutkinnot sekä tutustuminen näyttöjen arvioinnin maailmaan innostivat Aleksi Korhosta pohtimaan lisää omaa tulevaisuuttaan ja koulutustarpeitaan. – Vaikka en olekaan AEL:ssä enää opiskelijan roolissa, meillä on säilynyt kouluttaja Jussi Venäläisen kanssa hyvä keskusteluyhteys, Aleksi iloitsee.

– Erään juttutuokion jäljiltä löysin itseni Poliisiammattikorkeakoulusta lukemassa itseäni järjestyksenvalvojakouluttajaksi, Aleksi toteaa. – Sieltä sain hyväksynnän kouluttaa järjestyksenvalvojia ja olenkin tehnyt sitä useissa eri yrityksissä, Aleksi kertoo.

Seuraavaa ammatillista etappia ja kehittymisen mahdollisuutta Aleksi Korhonen lähti etsimään Haaga-Helian opettaja-ammattikorkeakoulusta. – Siellä luin itseni näyttötutkintomestariksi (NTM), Aleksi kertoo. 

Korhonen toimii myös osa-aikaisesti turvallisuusalan tuntiopettajan tehtävissä Stadin aikuisopistolla. – Vahva omakohtainen opiskelutausta, näyttötutkintomestarin pätevyys sekä asenne todennäköisesti ratkaisivat ja pääsin sinne, hän toteaa.

Toimelias mies suunnittelee myös tulevaisuuttaan. – Ammatillinen opettajankoulutus sekä tekniikan erikoisammattitutkinto ovat olleet vahvasti suunnitelmissani tulevaisuuden suhteen, hän sanoo.

Aleksi Korhosen työ- ja koulutushistoriaAleksi Korhonen työhistoria eri työnantajien palveluksessa on tyypillinen turvallisuusalan työnhistoria monine lyhyine työsuhteineen.

Työntekijän osaamisen kehittäminen on myös työnantajan käsissä

Aleksi Korhonen sanoo olevansa onnellisessa asemassa, koska pääsee tekemään työksensä itselleen mieluisia asioita. – Hienointa on ollut päästä tekemään monipuolisia ja haastavia työtehtäviä ja ennen kaikkea oppimaan uutta. Uuden oppiminen todella motivoi minua, hän sanoo.

Hälytyskeskuspäivystäjän tehtävät ovat olleet tärkeässä osassa Aleksi Korhosen ammatillista kehittymistä niiden monimuotoisuuden takia. Päivystäjä on avainasemassa hälytyksen vastaanottamisessa, käsittelyssä ja tehtävän onnistuneesti loppuun saattamisessa. Asiat hoidetaan yhdessä kentällä työskentelevien vartijoiden sekä järjestyksenvalvojien kanssa.

– Siellä vahva turvallisuustekniikan tunteminen tuli todella tarpeeseen, Aleksi sanoo.

Aleksi Korhonen kiittää AEL:n kouluttajaa Jussi Venäläistä, mutta myös työnantajaansa Prevent 360 Turvallisuuspalvelut Oy:tä, joka on antanut mahdollisuuden kehittyä ja työskennellä yrityksessä, jossa hän tuntee työpanostaan arvostettavan.

Päivitys 7.1.2021

Yllä oleva artikkeli on kirjoitettu vuonna 2017. Sen jälkeenkin on tapahtunut paljon.  Aleksi Korhonen perusti oman turvallisuusalan yrityksen, Sec And Safe Solutions Oy:n, vuonna 2019  Yritys tuottaa koulutus- ja asiantuntijapalveluita turvallisuuteen liittyen.

AEL:n ja Amiedun yhdistyttyä Taitotaloksi vuoden 2020 alussa, yhteistyö turvallisuusalan koulutuksiin liittyen on jatkunut Korhosen kanssa. Korhonen toimii konsulttikouluttajana turvallisuusalan tutkintojen ja koulutuksien parissa ja yhteistyö kouluttaja Jussi Venäläisen kanssa jatkuu edelleen.

Opintojen osalta Aleksi on jatkanut itsensä kehittämistä. Artikkelin julkaisun jälkeen hän on ehtinyt suorittaa johtamisen erikoisammattitutkinnon, liiketalouden perustutkinnon (merkonomi) ja tällä hetkellä hän opiskelee liiketalouden tradenomiksi ammattikorkeakoulussa.
 

Lisätietoa

Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto
Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista

Kysy lisää.

Jussi Venäläinen
Jussi Venäläinen
kouluttaja, lukitus- ja turvallisuusala
050 430 8281