Hyppää pääsisältöön
Työnjohtaja Kari Mehtomaa

Pakrak Oy:n Vermonniityn rakennustyömaalla työskentelevä työnjohtaja Kari Mehtomaa on rakennustyömaiden konkari. Työnjohtajana hän on vielä uransa alussa. Mehtomaa opiskeli itselleen uuden ammatin terveydellisistä syistä.

– Olen raudoittanut rakennustyömaalla kolmisenkymmentä vuotta. Rakennustyö on kuluttavaa, keho ei vaan enää kestä 53-vuotiaana sellaista, toteaa Mehtomaa. – Lääkäri suositteli minulle uudelleen kouluttautumista ja vakuutusyhtiö maksoi sitten koulutuksen, jatkaa Mehtomaa.
 

Perhe oli onnellinen, koska arveli, että uuden työnkuvan takia olisin vähemmän väsynyt kun tulen kotiin.


Kari Mehtomaan tuoreessa tutkintopaperissa lukee Rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinto, rakennustyömaan työnjohdon osaamisala. Rakennustyömaalla häntä puhutellaan paperista huolimatta ihan etunimellä, vaikka mestari hän on valkoisen kypäränsä perusteella.

Raudoittajasta työnjohtajaksi

Mehtomaa puhuu montusta, kun hän tarkoittaa rakennustyömaata. Aikoinaan montussa raudoittajana työskennellessään hän tapasi paljon erilaisia työnjohtajia – sekä hyviä että huonoja ja paljon siltä väliltä. Siirryttyään montun laidalle työnjohtotehtäviin, hänelle on ollut apua aikaisemmista kokemuksistaan.

– Olen paljon miettinyt omaa toimintaani. Yritän käyttäytyä niin, kun itse silloin monttuaikoina toivoin työnjohdon käyttäytyvän. Se on auttanut paljon ja olen saanut työstäni hyvää palautetta, Kari Mehtomaa pohdiskelee.
 

Mulla on leikattu molemmat olkapäät. Selkä ja polvetkin on ollut rikki. Nyt en joudu kantamaan niin paljon, joten särkyjä on vähemmän.


Yllätyksellinen työnjohtajan ammatti

Vaikka Mehtomaa tuntee rakennusalan kuin omat taskunsa, on hänelle silti tullut yllätyksiä uudessa roolissaan.

– Luulin, että siellä se työnjohto vetää pullakahvia päivät pitkät, mutta ei se ollutkaan niin, Mehtomaa naureskelee. – Oli yllätys, miten laaja tämä konttoripuoli onkaan. Tässä työssä miljoona eri palapeliä pitää saada sovitettua yhteen, ennen kuin homma on valmis, Mehtomaa pohtii.  –Aiemmin en tätä ymmärtänyt, hän tuumaa.

Raudoittajana työskennellessään Mehtomaa tiesi omasta työstään kaiken mitä tiedettävissä oli. Työnjohtajana hän joutuu koko ajan opettelemaan uutta ja luovimaan alueilla, josta hän ei tiedäkään kaikkea.

Työnjohtajan työssä on yllättänyt myös aliurakoitsijoiden kanssa toimimiseen liittyvät asiat. Ja isolla työmaalla aliurakoitsijoita riittää.

– Olen oppinut kantapään kautta, että vaikka luvataan 16 kertaa, niin mies ei välttämättä tule. Ja jos yksi ei tule, seuraava ei myöskään pääse tekemään työtään, Mehtomaa tuskailee. – Aina pitää siis varmistaa ja vielä kerran varmistaa, hän toteaa.
 


Hyvä työnjohtaja saa asiat menemään omalla painolla ilman, että kenelläkään on paha mieli.


Paras koulun penkiltä saatu oppi

Mehtomaan mukaan koulutukseen lähteminen oli hyvä veto. Opiskelu tapahtui työn ohella ja lähipäiviä oli vain muutamia. Suurin osa oppimisesta tapahtui työpaikalla, jossa kollegat sparrasivat ja opastivat Mehtomaata työn tekemiseen. Koulutuksen isoin käytännön työelämään tuoma hyöty puolestaan oli oppia, mistä ja miten tietoa voi hakea.

Työnjohdossa pitää tietää eri asioista paljon, joten siksi tiedonhakutaito on tärkeää, Mehtomaa kertoo.

Toinen tärkeä koulutuksen tuoma ymmärrys liittyi ongelmanratkaisuun ja muiden kanssa toimimiseen. Että mistä niitä ongelmia lähdetään purkamaan, Mehtomaa täsmentää.
 

Kirjalliset tehtävät oli vanhalle koiralle vaikea paikka. Muuta vaikeaa tässä opiskelussa ei sitten ollutkaan.


Rakennusalan työnjohtajien työtilanteesta

Helmikuussa 2020 Sanoman ylläpitämässä hakupalvelu Oikotie.fi:ssä on rakennusalalla avoimia työnjohtajan paikkoja nelisenkymmentä. Koko maassa avoimia paikkoja on sadan tienoilla. Sekä Mehtomaan työnhakukokemusten, että avoimien työpaikkojen määrän perusteella voi sanoa, että rakennusalan työnjohtajien työtilanne on hyvä. Taitaville tekijöille on kysyntää niistä on jopa pulaa.

 

Tutustu rakennusalan koulutustarjontaamme

https://www.taitotalo.fi/koulutusalat/rakentaminen-ja-lvi

Kysy lisää.

Taitotalo
Asiakaspalvelu
010 80 80 90