Hyppää pääsisältöön
Eva Ruhanen Taitostoori

Helsinkiläisen Eva Ruhasen ura turvallisuusalalla alkoi lentoaseman turvatarkastajan työstä. Saksan kielen opintojen ohella tehdystä osa-aikatyöstä sukeutui lopulta ammatti.

– Sille polulle jäin, ja nyt olen ollut AVARN Securityn palveluksessa neljä ja turvallisuusalalla kaikkiaan viisi vuotta. Suunnitelmissa oli aikoinaan kääntäjän työ, mutta se on jäänyt, kun turvallisuusala vei mennessään. Valmistuin kyllä yliopistosta vuonna 2018, mutta en ole niitä hommia toistaiseksi tehnyt.

Turvallisuusalan perustutkinnon Eva suoritti työn ohessa oppisopimuskoulutuksena. Tutkintoon sisältyi muun muassa Turvallisuusalan toiminta, Pelastustoiminta, Vartioinnin- ja järjestyksenvalvonnan perustoiminta, Turvallisuusalan palvelutoiminta ja Turvallisuustekninen toiminta.

– Peilasimme kaikkia aihealueita oman työn kautta sekä kirjallisesti että käytännössä. Valinnaisina aiheina valitsin Vartioinnin ja järjestyksenvalvonnan perustoiminnan ja Turvallisuusteknisen toiminnan. Itselläni on aiemmin ollut vartijakortti, mutta opiskelun aikana sain suoritettua myös järjestyksenvalvojakortin, mikä avasi myöhemmin oven uuteen työhön.

Oma osaaminen ja tietämys lisääntyivät

Turvallisuusalan perustutkinnon konkreettisin hyöty Evalle on ollut pääsy uuteen työhön järjestyksenvalvojaksi kauppakeskusympäristöön.

Evan työtehtäviin kuuluvat järjestyksenvalvonta, asiakaspalvelu, avainhallinta sekä yleinen kiinteistön- ja kulunvalvonta sekä kaikkien kiinteistöhälytysten hoito ja raportointi.

– Olemme vastuussa koko talosta, sen asiakkaista ja työntekijöistä 24/7. Kulunvalvonta ja hälytysjärjestelmä ovat myös päivittäin käytössä. Turvallisuustekniikan opinnoista onkin ollut hyötyä, että ymmärtää laitteiden päälle vähän enemmän.

Opintojen alkaessa Evan tavoitteena oli lisätä omaa osaamista ja tietämystä alalta.

– Tavoitteeni toteutuivat monin kerroin. Aikaisemmin työskentelin vartijastatuksella ja tutkinnon myötä sain järjestyksenvalvojan kortin.

– Koska nykyisessä työssäni pitää olla sekä vartijan että järjestyksenvalvojan kortti, niin tutkinto todellakin avasi uuden oven.

Eva uskoo, että osaamisen kehittämisestä on hyötyä uralla myös jatkossa.

– Jos en olisi tehnyt tutkintoa ja saanut sen myötä järjestyksenvalvojan korttia, minulla olisi huomattavasti vähemmän mahdollisuuksia toimia tällä alalla. Nyt pystyn tehdä käytännössä millaisia töitä vaan.

Turvallisuusalan perustutkintoa Eva suosittelee lämpimästi.

– Pidin opiskelusta todella paljon. Kaikki kouluttajat olivat ammattitaitoisia, osasivat kertoa tarinoita ja keskustella. Myös vierailevat luennoitsijat olivat ehdottomasti oman alansa ammattilaisia ja tiesivät, mistä puhuivat.

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.