Hyppää pääsisältöön

Somaliassa syntynyt Mohamed Abdi Musse, 30, sai ensimmäisen vakituisen työpaikkansa varastomiehenä Vantaalta.

Noin puolet maahanmuuttajataustaisista opiskelijoista, jotka ovat suorittaneet AEL:n ammatillisen koulutuksen, työllistyy tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamisen jälkeen. Opiskelijoiden suomen kielen kehittyminen ja työllistyminen ovat tärkeitä tekijöitä maahanmuuttajien integroitumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan, mikä on myös yksi lähestyvien eduskuntavaalien keskusteluteemoista.

AEL:ssä opiskelee ammatillista tutkintoa tai tutkinnon osaa vuosittain keskimäärin sata maahanmuuttajataustaista opiskelijaa. Pääpaino heille annettavassa suomen kielen opetuksessa on ammatin edellyttämässä kielitaidossa.

”Pyrimme saamaan opiskelijat mahdollisimman pian työnsyrjään kiinni. Työtehtävien edellyttämät perustaidot harjoitellaan turvallisesti oppilaitoksen harjoitusympäristössä. Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät laajan toimialakohtaisen verkostomme ansiosta”, sanoo AEL:n oppilaitosjohtaja Jarkko Paananen.

 

Pyrimme saamaan opiskelijat mahdollisimman pian työnsyrjään kiinni.

 

Nuorisotutkimusseuran artikkelin ”Etnistyvät toisen asteen valinnat” (2016) mukaan maahanmuuttajien suosituimpia koulutusaloja ovat sosiaali- ja terveysala, hotelli-, ravintola- ja catering-ala, kaupan ja hallinnon ala sekä sähkö-, auto-, logistiikka- ja talonrakennusalat. Näistä koulutuksista valmistuu muun muassa lähihoitajia, kokkeja, tarjoilijoita, vastaanottovirkailijoita, merkonomeja ja autonasentajia.

Parhaillaan AEL:ssä on käynnissä logistiikan, talotekniikan ja rakennusalan ammatilliseen perustutkintoon tai tutkinnon osaan tähtäävää koulutusta. Jarkko Paanasen mukaan työpaikkoja on paljon tarjolla varsinkin varastotehtävissä.

”Yhteistyö alakohtaisten paikallisten yritysten kanssa on aktiivista, ja AEL:n kouluttajat ovat harjoittelupaikalla toteutettavan koulutuksen ajan opiskelijoiden tukena.”

Helsingissä HL Groupin autotarvikevarastolla työskentelee useita työharjoittelussa olevia maahanmuuttajia. Logistiikkapäällikkö Marko Laihon mukaan logistiikkapuolen kolmestakymmenestä työntekijästä kolmannes on muita kuin äidinkielenään suomea puhuvia.

Yksi maahanmuuttajataustaisista työntekijöistä on jo työharjoittelunsa tehnyt ja suorittanut logistiikan perustutkinnon AEL:ssä.

”Ei tämä kovin raskasta ole, mutta ei silti tarvitse käydä salilla. Tässä juuri viidessä päivässä tuli käveltyä 58 kilometriä”, kuvailee työtään varastomies Mohamed Abdi Musse, 30.

 

Ei tämä kovin raskasta ole, mutta ei silti tarvitse käydä salilla

 

 

Varastotöihin kuuluu muun muassa pakettien keräilyä, hyllytystä, inventointia ja siivousta. Koulutuksessa Musse suoritti kaikki tarvittavat kortit ja hygieniapassin. Hän sai ensimmäisen vakituisen työpaikkansa HL Groupin varastolta tämän vuoden tammikuussa. Miehen tavoitteena on säästää rahaa ja matkustella.

Musse saapui yksivuotiaana pakolaisena Somaliasta Suomeen 1989.  Lähes koko ikänsä täällä asuttuaan hän puhuu hyvää suomea ja tuntee itsensä suomalaiseksi. Työkokemusta hänellä on myös muun muassa vaateliikkeestä Helsingissä ja talonrakentamisesta Iin kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi hänellä kokin koulutus.

Syntymämaassaan Somaliassa Musse ei ole ikinä käynyt eikä osaa puhua somalin kieltä, vaikka ymmärtääkin sitä. Varastolla työkielenä on suomi, ja Mussesta on tullut varsinkin heikommin suomea osaavien työkavereidensa tukihenkilö.

”Koulusta en ollut päivääkään pois. Muut kyselivät apuja, ja autoin heitä. Siitä tuli hyvä fiilis.”

Kysy lisää.

Jarkko Paananen
Jarkko Paananen
oppilaitosjohtaja, vararehtori
040 723 9641