Hyppää pääsisältöön
Oppisopimusviikko 2020

Hyvää oppisopimusviikkoa! Tänä vuonna valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään neljättä kertaa 5.-11.10.2020.

Oppisopimusviikon tarkoituksena on tehdä oppisopimusta tunnetuksi. Oppisopimuskoulutus on tärkeä koulutusmuoto Taitotalossa ja siksi mekin haluamme osaltamme viedä eteenpäin oppisopimuksen ilosanomaa.

Oppisopimusta kunnioittaaksemme olemme palkinneet Vuoden oppisopimusopiskeijan, työpaikkaohjaajan ja kouluttajan. Palkitsemalla oppisopimukseen täysillä panostaneita henkilöitä haluamme kannustaa muitakin tekemään parhaansa omassa työssään tai opiskelussaan. Oppisopimus on iloinen asia!
 

Anna Etula, Vuoden oppisopimusopiskelija 2020

Anna Etula on valmistumassa Pintakäsittelyalan perustutkinnosta ihan lähiaikoina. Hän työskentelee maalarina Veljekset Lehtisellä, joka on Helsingin toiseksi vanhin maalausyritys. – Opiskelusta on ollut todella paljon hyötyä. Olen oppinut ihan uuden ammatin, Anna kertoo.
 

Anna Etula


Nykyisessä työkohteessa hän on maalannut julkisivua ja viimeisen näytön hän suoritti viereisessä talossa.  Maalasin sokkelin kivinäyttönä ja se oli tutkintoni viimeisin näyttö, hän kertoo.

–  Oppisopimus sopii minulle opiskelumuotona tosi hyvin. Pääsen tekemään töitä ammattilaisten kanssa oikeissa työkohteissa ja opin siinä samalla työmaakulttuurin osallistumisen kautta. En varsinaisesti ole erikoitunut restaurointiin, mutta olen nyt tehnyt vanhan talon maalaustöitä. Minua kuitenkin kiinnostaa enemmän vanhan talon rapsuttelu, kuin uudiskohteet, Anna kertoo.

Annan intohimona on käsillä tekeminen. – Olen aiemmalta koulutukseltani tekstiilisuunnittelija ja olen toiminut 10 vuotta yrittäjänä. Minulla oli lastenvaatemallisto Muru, jonne suunnittelin kuoseja. Minulla ei kuitenkaan riittänyt aika yrittämiseen ja halusin palkkatöihin, joten siksi lähdin vaihtamaan alaa, hän sanoo.

Lopuksi Anna haluaa lähettää terveisiä opiskelukavereille, että tervetuloa alalle töihin!

 

Jenni Sneitz, Vuoden työpaikkaohjaaja 2020

Vantaan Sanataidekoulun iltapäivätoiminnan esimies Jenni Sneitz on Taitotalon Vuoden työpaikkaohjaajaksi 2020.

Jenni Sneitz

 

Vantaan Sanataidekouluun Taitotalosta tulevat harjoittelijat suorittava kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto, koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus -tutkintoa. – Työpaikkaohjaajana tehtäväni on esimerkiksi huolehtia heidän harjoittelunsa käyntiin ja ottaa näyttöjä vastaan, kertoo Jenni.

Työssään Jenni on paljon kentällä ja kiertää Vantaan iltapäiväkerhosta toiseen. Lisäksi hän tekee yhteistyötä koulujen ja rehtorien kanssa.

Jennin mielestä on tärkeää, että opiskelijat saavat hyvän vastaanoton aloittaessaan työharjoittelun. – Menen aina harjoittelijan ensimmäisenä päivänä paikan päälle ja huolehdin alkuperehdytyksestä, hän sanoo.

Kolmen vuoden aikana Jennillä on ollut kymmenkunta harjoittelijaa. Kaikista Vantaan Sanataidekouluun tulevista harjoittelijoista 80 prosenttia tulee Taitotalosta. – Olemme olleet harjoittelijoihin tosi tyytyväisiä, sillä olemme harjoittelun jälkeen palkanneet kolme meillä harjoittelussa ollutta opiskelijaa, kiittelee Jenni.

Jennin työstä tekee mielenkiintoista se, että opiskelijoilla on omat tavoitteet harjoittelulle. – Kun tavoitteisiin yhteistyöllä päästään, on se aina palkitsevaa sekä minulle, että heille itselleen. Harjoittelu on hyvä tapa tutustua siihen, että miten asiat oikeasti tehdään työelämässä, Jenni kertoo.

Lopuksi Jenni haluaa lähettää terveisiä Taitotalon kouluttajille. – Heidän kanssaan on helppo tehdä töitä ja myös etäaikana yhteydenpito on sujunut ja kaikki on onnistunut, kertoo Jenni.

 

Raimo Pihlaja, Vuoden oppisopimuskouluttaja 2020

Sähkö- ja automaatioalan kouluttaja Raimo ’Rami’ Pihlaja on Taitotalon Vuoden oppisopimuskouluttaja.

Raimo Pihlaja


Kouluttajan työ on monipuolista ja siinä tehdään paljon yhteistyötä alan yritysten kanssa. – Tässä työssä on hienointa, kun voi seurata miten opiskelija kehittyy tutkinnon edetessä. Sen huomaa parhaiten sähkö- ja automaatioalan perustutkintolaisissa. Ammattitutkintolaiset ovat jo enemmän osaavia, joten heille ei tule niin suuria harppauksia osaamiseen, kertoo Rami.

Kaikki alkaa siitä, kun joku hakeutuu tutkintoon. – Otan sen jälkeen yhteyttä hänen työnantajaansa ja myös häneen itseensä. Kartoitamme opiskelun edellytyksiä ja sitä, tulisiko kyseeseen perus- vai ammattitutkinto. Seuraavaksi arvioidaan suuntautumista, että onko se sähkö vai automaatio ja sitten valitaan tutkinnon osat, kertoilee Rami opiskelun suunnitteluvaiheesta.

Tutkinnon osiin vaikuttava sekä työpaikan realiteetit että opiskelijan omat tarpeet. Henkilökohtaistamisen jälkeen tehdään oppisopimus. – Sitten paketti on kasassa ja opiskelu voi alkaa, kertoo Rami.

– Kouluttajan työhön kuuluu opettamisen lisäksi myös näyttötilaisuuksien järjestäminen täällä oppilaitoksessa. Nyt on neljän päivän aikana 27 perustutkinto-opiskelijaa antanut näyttöjä täällä Malminkartanossa. Ammattitutkintolaisten näytöt pyrin saamaan työelämässä tehtäviksi, mutta jos se ei onnistu, sitten nekin tehdään täällä, hän kertoo.

– Yksin tätä opiskelijamäärää ja näin montaa tutkintoa ei pystyisi toteuttamaan näin laadukkaasti. Minulla on osaava koulutussuunnittelija tukena ja hänen panoksensa on työn onnistumisen kannalta tärkeää, kiittelee Rami toimivaa tiimiä.

Lopuksi Rami lähettää sellaisia terveisiä, että käytännön tekijöitä tarvitaan sähkö- ja automaatioalalla. Oppisopimuskoulutus on tekijöiden kouluttamiseen sopiva tapa, sillä siinä on hyvässä suhteessa sekä tietopuolista- että käytännön opetusta.

Kysy lisää.

Sanna Taavila
Sanna Taavila
markkinointi- ja viestintäpäällikkö
050 523 2664