Hyppää pääsisältöön
Opiskelijatarina Anna Hulkko

Taideteollisuusalan koulutuksen myötä Anna Hulkko sai vakituisen työn K-Rauta Vantaanportissa.

– Koulutus kannattaa aina. Nyt on hyvä olla, mutta koulutuksieni ja työkokemuksen avulla uskoisin pärjääväni myös yrittäjänä.

Huhtikuussa alkavan uudistuneen tutkinnon nimi on Taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani.

Lapsena Venäjän Petroskoista vanhempiensa kanssa Suomeen muuttanut Anna Hulkko, 38, kertoo etsineensä itseään pitkään. Lopulta rakennusala tuntui omalta, mutta koulutus pintakäsittelyn perustutkintoon ja rakennusmaalarin työ sekä laatoittajan ja vedeneristäjän perustutkintokaan eivät aina työllistäneet talven hiljaisina kuukausina. Anna löysi ratkaisun Taitotalon taideteollisuusalan ammattitutkinnosta, sisustajana.

– Taitotalon koulutus kuulosti mahtavan mielenkiintoiselta, sillä aiempien koulutusten ja työkokemuksen myötä halusin jo päästä rakennusalalla suunnittelijan ja päättäjän rooliin.

Anna aloitti opiskelunsa maaliskuussa. Opiskelussa keskityttiin aikuiskoulutuksena motivoivasti Annan sanoin ”heti itse asiaan ja opittiin myös tekemisen kautta”. Anna olisi mielellään opiskellut koulussa pidempäänkin ennen kesän harjoittelujaksoa.

– Koulutus oli erittäin hyvä ja monipuolinen. Siitä saa paljon irti, vaikka se onkin laajalla alalla melko lyhyt. Opinnot voivat myös selvittää esimerkiksi uran vaihtoa miettivälle ajatuksia työstä – siitä missä on hyvä ja missä tarvitsee lisää osaamista.

Harjoittelun kautta voi löytää myös työpaikan, kuten Anna teki K-Rauta Vantaanportissa

– Sain K-Raudassa tehtyä harjoittelun kerralla ilman pakollista kesälomaa, joka alan suunnittelutoimistoissa olisi ollut edessä. Olen valinnasta onnellinen, sillä mielenkiintoisessa työssä opin joka päivä uutta. Lisäksi harjoittelu poiki pysyvän paikan, ja aloitin työni heti valmistuttuani syksyllä. Nyt olo on rauhallinen.

Anna saa hyödyntää työssään aiempia koulutuksia ja työkokemustaan. Koulutus tuki myös asiakaspalvelussa kaupan alalla, jossa hän ei ole aiemmin työskennellyt.

– Koulutus ja työkokemus on aina avuksi. Minua se auttoi työssä heti rohkeasti liikkeelle ja pääsemään mukaan. Olen todella iloinen, että rakennusala jatkuu elämässäni nyt kaupan alalla.

K-Rauta Vantaanportin sisustusosasto vaatii sisustusrakentamisen laajaa hallintaa esimerkiksi piensisustuksesta mattoihin, tapetteihin, lattiamateriaaleihin, maaleihin, liimoihin, työvälineisiin ja uusimpana sähkötarvikkeisiin. K-rauta myy myös palveluja, kuten kuljetusta ja parketin asennusta. Jos tavaraa ei ole hyllyssä tai tietoa kaivataan lisää, asia selvitetään ja tavara tilataan.

Anna suosittelee koulutusta kaikille alasta kiinnostuneille, myös esimerkiksi venäjää puhuville. Annaa kielitaito on auttanut paljon. Suunnittelua työhön kuuluu jonkin verran. Anna auttaa tarvittaessa sisustusratkaisuissa ja hänen mielipidettään kysytään usein vaikkapa materiaalivalinnoista tai väreistä.

– Aika moni asiakas on palannut onnistuttuani hyvin. On todella palkitsevaa, kun asiakas odottaa, että vapaudun auttamaan häntä. Hyvä palaute on kaikkein ruokkivinta tässä työssä. Se antaa energiaa ja lisää tarmoa tehdä vielä enemmän.

Annan tulevaisuuden haaveena onkin ehkä oma yritys. Hän uskoo, että koulutuksien ja työkokemuksen avulla hankitun tietämyksen avulla hän pystyisi pärjäämään yrittäjänä.

Oma firma olisi mahtavaa. Ajattelin mennä vielä eteenpäin, mutta nyt viihdyn hyvin. Saan täällä vielä paljon uutta ja on aika vähän rauhoittua – mutta katsotaan!

Työvoimakoulutuksena alkava uudistunut tutkinto on nimeltään Taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani. Se kestää noin kuusi kuukautta. Koulutuksessa opiskelija hankkii ammatilliset valmiudet sisustusrakentamisen eri työtehtäviin. Taideteollisuusalan perustutkinnosta voi suorittaa myös osan tai osia ja sen voi tarvittaessa täydentää loppuun oppisopimuskoulutuksena. 

Lisätietoa artesaanin koulutuksesta

Kysy lisää.

Taina Rekunen
Taina Rekunen
koulutuspäällikkö, rakentaminen
020 746 1325