Hyppää pääsisältöön
Putkimiehet kylmätöissä

Tulevana keväänä AEL:stä valmistuu ensimmäinen maahanmuuttajaryhmä, joka on suorittanut putkiasentajan perustutkinnon yhteydessä tutkinnon osan myös kylmäpuolelta.

Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen -tutkinnon osa täydentää putkimiehen taitoja ja parantaa opiskelijoiden työnsaantimahdollisuuksia.

– Kylmäosaaminen ei varsinaisesti kuulu talotekniikan perustutkinnon, putkiasentajan tutkintoon, mutta AEL:ssä se on päätetty valita mukaan erillisenä osana, kertoo kouluttaja Lassi Heiskanen.

– Monet putkifirmat hakevat lisäliikevaihtoa asentamalla lämpöpumppuja. Siksi putkimiehen on hyvä hallita myös kylmäpuolta, sanoo kouluttaja Tapani Miikkulainen. 
 

Putkimiehet kylmätöissä kooste 2


E3-lupa on avain kylmätöihin

Talotekniikan perustutkinnon, putkimiehen osaamisalan opiskelijat, jotka viimeiset tutkinnon osan näytöt läpäistyään hallitsevat myös kylmäpuolta, voivat hakea Tukesilta e3-lupaa. Se tarkoittaa, että luvan saatuaan heillä on kylmäalan pätevyys ja he saavat oikeuden tehdä kaikkia kylmäalan töitä, jossa käsitellään enintään 3 kg kylmäaineita sisältäviä laitteita. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi laitteiden asennus, kunnossapito, huolto, korjaaminen, käytöstä poistaminen, vuototarkastus ja talteenotto.

– Olen todella tyytyväinen, että olemme putkimieskoulutuksen täydentämisessä kylmäpuolelle uranuurtajia. Kylmäluvat täydentävät näiden tulevien putkimiesten ammattitaitoa juuri oikeaan suuntaan, toteaa Tapani Miikkulainen. Kaikki kylmäpuolen työt ovat luvanvaraisia. Lisäksi e3-lupa on henkilökohtainen.

 

Putkimiehet kylmätöissä

 

Putki- ja kylmäaloilla on hyvä työtilanne

Sekä putki- että kylmäalalla on tällä hetkellä työnhakijoiden kannalta hyvä tilanne. Ammattibarometrin mukaan sekä putkiasennuksessa että ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasennuksessa tekijöistä on pulaa.

AEL:ssä kouluttajana toimivan kylmäyrittäjä Martti Komulaisen mukaan kylmäalalta eläköityy lähivuosina paljon väkeä ja se tarkoittaa sitä, että työvoimapula kasvaa entisestään. Samalla työnsaantimahdollisuudet paranevat.
 

Putkimiehet kylmätöissä kooste 1

 

Sähkömies ja lasimies kouluttautuvat putkimieheksi

Gligor Peric on tullut Kroatiasta Suomeen melkein kaksi vuotta sitten. Ennen AEL:ään tuloa ja talotekniikan perustutkintoa hän opiskeli Suomen kieltä. Peric on ammatiltaan sähkömies ja hän on tehnyt sen alan töitä kotimaassaan. Lisäksi hän on työskennellyt hieman rakennuspuolella.
 

Gligor Peric
Gligor Peric

 

Peric on toiveikkaalla mielellä työn löytymisen suhteen. – Ennen opiskelun aloittamista ja AEL:ään hakeutumista tarkistin työvoimatoimiston sivuilta, minkälaisiin töihin haetaan eniten väkeä ja selvitin, mille ammattialoille ei ole tarpeeksi tekijöitä. Huomasin, että putkimiehistä on pulaa ja siksi päädyin opiskelemaan alaa. Tämä ei ole vaikea ammatti ja myös siksi uskon, että koulutuksen jälkeen löytäisin alalta töitä, hän kertoo.

Syyriasta kotoisin oleva Alhasan Hussein on asunut Suomessa vajaa 3 vuotta. Syyriassa ollessaan hänellä oli oma lasitöitä tekevä yritys lähes 15 vuoden ajan. – Asensin esimerkiksi ikkunoita, automaattiovia tai vaikka suihkuseiniä. Kotimaassani on lämmin, toisin kuin täällä Suomessa, joten siellä tarvitaan vain yksinkertaisia ikkunoita. Tein Syyriassa myös vähän putkialan töitä, esimerkiksi hanan vaihtoja ja muita pieniä huolto- ja korjaustöitä, Hussein kertoo taustastaan.

 

Alhasan Hussein
Alhasan Hussein


Hussein haaveilee perustavansa oman yrityksen myös täällä Suomessa. – Yritän ensin päästä toiselle alan töihin ja katsella alan näkymiä pari-kolme vuotta. Sitä kautta alan ymmärtää, millaisia työmaita Suomessa on ja millaisia tarpeita niillä on. Sitten, kun minulla on vähän kokemusta, voisi olla oman yrityksen aika, hän kaavailee.
 

Mutkikas suomen kieli

Kylmäsanasto on haastavaa myös kantasuomalaisille, sillä alalla on paljon omaa ammattisanastoa. Siksi ei ole mikään ihme, että ammattikieli on vaikeaa myös maahanmuuttajille.

Kouluttajana toimiva Martti Komulainen kertoo, että kylmätöissä on oleellista hallita kylmäprosessi. – Sen oppiminen on haastavaa kaikille kielitaustasta riippumatta. Kylmäprosessi, eli se, mitä kylmäkoneen sisällä tapahtuu, piirretään tasokuvana log p, h -tilapiirrokseksi, jonka avulla asioita sitten lasketaan, Komulainen kertoo.

Tasokuva
Tältä näyttää log p, h -tilapiirros.


Gligor Peric sanoo, että tietysti pitää puhua Suomea, koska olemme nyt Suomessa. Alhasan Hussein on samaa mieltä. – Olen ollut kyllä kielikurssilla, mutta parasta treeniä Suomen kieleen olen saanut käydessäni suomalaisten ystävien kanssa savusaunassa Kuusijärvellä. Lauteilla oppii hyvin Suomea, hän naurahtaa.

Kysy lisää.

Tapani Miikkulainen
Tapani Miikkulainen
koulutusasiantuntija
044 722 4791