Hyppää pääsisältöön
Petri Heinänen Taitostoori

Työnjohtajana ja osakkaana Tiemerkintä A&E Oy:ssä työskentelevä Petri Heinänen sai kipinän oppimiseen Amiedusta.

Petri Heinänen oli aiemmin yrittänyt opiskella eri aloja, mutta tutkinnot olivat jääneet kesken. Amiedulle hän tuli suorittamaan Maarakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2014. Nyt hän valmistuu pian jo saman alan erikoisammattitutkinnosta.

Opinnot eivät tuntuneet helpoilta ennen Amiedua, mutta ammattitutkinnossa sain vain näyttää, että osasin.

– Opiskelu ei kestänyt kauaa, eikä tarvinnut lukea niin paljon, muistelee Petri Heinänen ensimmäistä rupeamaa Amiedussa.

Nykyisin lukeminen ei ole enää ongelma. Maanrakennusalan erikoisammattitutkintoa Amiedulla opiskeleva Heinänen opiskelee samalla Tampereen ammattikorkeakoulussa Rakennusmestariksi.
Työn ja kahden koulun yhdistäminen vie voimia.

– Työn ja opiskelun lisäksi minulla on kolme pientä lasta. Päivät ovat pitkiä, mutta teen itselleni etukäteen aikataulut ja yritän pysyä niissä. Alallani työ on kausiluontoista, joten kesällä päivät venyvät. Onneksi silloin vaimo ottaa lastenhoitovastuun, kiittää Petri Heinänen.

Tarve opiskelulle tulee työn kautta. Esimerkiksi työnjohtajana toimimiseen tarvitaan todistuksia, jotta voi työskennellä lain vaatimusten mukaisesti. Tiemerkintä A&E kouluttaa myös muuta henkilöstöä ammattipätevyyden todistamiseksi.

– Jos tarvitsee ammattitutkinnon, sen pystyy suhteellisen helposti saamaan aikuisopiskelun kautta. Sen jälkeen voi halutessaan jatkaa opintoja eteenpäin, sanoo Petri Heinänen.

Heinäselle opinnot ovat tuoneet varmuutta myös paperitöihin. Maarakennusalan erikoisammattitutkinnon suorittaminen vie kaksi vuotta.

– Lähipäivät on jaettu kahdelle vuodelle. Olemme tehneet mm. liikenneohjaussuunnitelman, joka myös näytettiin toteen työmaalla, käyneet läpi tarjouslaskennan perusteita, työpaikkaohjausta ja työhön perehdyttämistä. Arvioin oman tutkintoni puitteissa myös työntekijöidemme ammattitutkintoja ja teen niistä raportin, kertoo Petri Heinänen.

Tiemerkintäura lähti tuurauksesta

Vuonna 2003 Petri Heinänen tuli töihin Tiemerkintä A&E:lle tuuraajaksi. Nyt hän omistaa siitä osan ja toimii työnjohtajana. Alan monipuolisuus viehättää, sekä se, ettei tarvitse olla paikallaan sisällä.

– Käyn nykyisin vähän vähemmän kohteissa, mutta edelleen 5-10 kohteessa per päivä. Kesällä teemme töitä paljon, mutta talvella teemme hallimaalauksia, kuten parkkihalleja, sekä asfaltoimme kiertoteitä työmaille.

Alalla on pulaa ammattilaisista, joten hyvistä työntekijöistä pidetään tiukasti kiinni. Koska tiemerkintäalan peruskoulutusta tai alalle tulokoulutusta tiemerkintään ei ole, jokainen työntekijä koulutetaan itse.  Ammattilaiseksi työssä oppii 5-7 vuodessa ja Amiedu kouluttaakin tällä hetkellä ainoana Suomessa näitä tiemerkintäalalla työskenteleviä ammattilaisia Maarakennusalan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon.

 

Tutustu alan koulutuksiin »

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.