Hyppää pääsisältöön
Marjut Rissanen Taitostoori

Helsinkiläinen Marjut Rissanen on juuri suorittanut Lähiesimiestyön ammattitutkinnon ja aloittaa pian Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon opinnot.

– Nyt on päällä hyvä opiskeluputki, jota ei kannata katkaista. Opitut asiat ovat tuoreena mielessä, ja saan myös hyväksiluettua joitain ammattitutkinnon osia tulevaan erikoisammattitutkintoon.

Palveluesimiehenä työskentelevällä Marjutilla on tällä hetkellä 15 alaista kuudessa eri Business Park -kohteessa.

– Tuotamme siivous-, aulapalvelu-, postitus-, ja kiinteistön huoltoon liittyviä palveluja moniasiakkuuksille. Olen lähin kontakti sekä asiakkaille että työntekijöille. Lisäksi hoidan muun muassa laskutuksia ja palkkoja.

Marjut halusi suorittaa Lähiesimiestyön ammattitutkinnon, jotta voi osoittaa oman ammattitaitonsa myös paperilla ja CV:ssä. Myös työnantaja, Coor, kannustaa osaamisen kehittämiseen.

Lähiesimiestyön ammattitutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Tutkinto tarjoaa monipuolisia valmiuksia lähiesimiehenä toimimiseen; eväitä tiimin ja työryhmän ohjaamiseen, työvälineitä viestintään, palautteen antamiseen ja vuorovaikutukseen sekä välineitä erilaisten ihmisten valmentamiseen, työhyvinvoinnin tukemiseen ja perehdyttämiseen. Tutkinnon pakollisena osana on Lähiesimiehenä toimiminen ja valinnaisina osina Asiakassuhteiden hoito, Toiminnan kannattavuus, Henkilöstötyö tai Kehittämissuunnitelma.

Marjut kehuu tutkintoa ja Amiedun kouluttajia. Valmennus on tarjonnut monipuolisia eväitä esimiehenä työskentelyyn.

– Olen saanut ihan rehellisiä työkaluja muun muassa henkilöstön kanssa keskusteluihin ja erilaisiin asiakaskohtaamisiin. Vaikka minulla on jo kokemusta, niin aina tulee uutta asiaa ja vanhojakin on hyvä palauttaa mieleen. Esimerkkinä yksinkertainenkin lause: Hymy tarttuu. Kun seuraavana päivänä menee työpaikalle, niin muistaa, että se hymy todella tarttuu. Pieniä, tärkeitä eväitä oman arjen pyörittämiseen.
Lähipäivinä syntyneet keskustelut, muiden kokemukset ja vertaistarinat olivat Marjutin mielestä erityisen antoisia.

– Oli opettavaista nähdä ja kuulla, mitä muut tekevät ja millaisessa ympäristössä he työskentelevät. Hienoa, että kouluttajat antoivat aikaa verkostoitumiseen ja yhteisiin keskusteluihin.

Marjut uskoo, että hänestä on tullut ajattelevampi esimies.

– Muistan ajatella enemmän pyhää kolminaisuutta: työntekijä, asiakas ja työnantaja. Osaan nykyään jakaa tekemisen niin, että voimavaroja riittää kaikkiin kolmeen osaan.

Tutkinnon valinnaisiksi osiksi Marjut valitsi Asiakassuhteiden hoidon ja Toiminnan kannattavuuden.

Olen tehnyt esimiestyötä jo jonkin aikaa, joten halusin opiskella valinnaisina osina nimenomaan asioita, jotka eivät ole päivittäisessä työssä tuttuja. 

– Etenkin kannattavuuteen sain ihan uusia työkaluja. Tällä hetkellä en tarvitse työssäni näitä taitoja, mutta ehkä myöhemmin, kun etenen uralla, ne ovat tarpeellisia tietoja. Sain kyllä paljon uutta irti.

Marjut Rissasen ura puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla alkoi kymmenisen vuotta sitten siivoojan töistä.

– Työskentelin nuorena ravintola-alalla, mutta tyttären syntymän jälkeen iltatyö ei sopinut lapsiperheen arkeen. Piti keksiä jotain muuta.

Siivoustöiden jälkeen Marjut työskenteli aulapalvelussa nelisen vuotta ja siirtyi siitä kohdevastaavaksi. Nykyisessä tehtävässään palveluesimiehenä hän on viihtynyt kohta neljä vuotta.

Pian alkavan Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon myötä Marjutilla on selkä tavoite urakehitykselle.

– Tavoitteenani on edetä palvelupäälliköksi. Kun olen ollut alalla jo pitkään, ei saavutetusta ammattitaidosta kannata luopua, vaan jatkaa tästä eteenpäin. Sitä varten haluan edelleen kehittää ja osoittaa osaamistani.

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.