Hyppää pääsisältöön
Esa Kytösaho Taitostoori

Esa Kytösaho opiskelee parhaillaan toista ammattia. Loikka teatterista sähköalalle on suuri, mutta Esa näkee mahdollisuuden yhdistää kaksi ammattia.

Kytösaho valmistui kymmenisen vuotta sitten ammattikorkeakoulusta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja suoritti vielä sen jälkeen teatteriopettajan maisteriohjelman Teatterikorkeakoulussa. Freelancerille riitti töitä, mutta vakituisen työnantaja puuttuessa, Esa jakoi kolmisen vuotta myös postia.

– Kun elantoa joutui poimimaan sieltä sun täältä, ajattelin että olisi hyvä saada joku toinenkin ammatti. Teatteripuolella olen tehnyt aika paljon valosuunnittelua, joten sähköalaan oli jo jonkinlainen kiinnostus olemassa. Tietynlainen käsillä tekeminen kiehtoi myös.

Kahden vuoden sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon opinnoista on nyt puolet takana. Opiskelu on vaatinut aikaa ja panostamista, koska Esalla ei ollut lainkaan rakennusalan kokemusta.

– Tämä on jatkuvaa uuden oppimista. Opiskelu on välillä rankkaa, mutta kyllä se antaakin paljon, kun vaan jaksaa panostaa.

Työmaapäivät ovat Esan mielestä kaikkein mielenkiintoisimpia, sillä silloin pääsee tekemään töitä oikeille asiakkaille ja käyttämään taitoja, jotka on teoriassa hankittu.

– Tässä työssä saa käyttää aivojaan tosi paljon. Vaikka käytössä on sähkösuunnittelijan kuvat, niin paikan päällä pitää itse tehdä ratkaisut, mistä piuhat vedetään ja miten sähköverkko rakennetaan.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon lopputyönä suunnitellaan omakotitalon sähköistys alusta loppuun saakka.

– Se on iso ja mielenkiintoinen työ, jota täytyy jo kohta alkaa työstää.

Esa uskoo, että sähköalalla palkkatöitä riittää paremmin kuin esittävän taiteen alalla.

– Minua kiinnostaa yritys, jossa pääsisin tekemään monipuolisesti sähköasennukseen liittyviä töitä ja laajentaa sitä kautta osaamista. Sähköalalla käden jäljen näkee suhteellisen nopeasti ja tyydytys työstä tulee lyhyellä aikavälillä, kun vertaan teatterialaan. Todennäköisesti tulen näitä kumpaakin ammattia harjoittamaan tulevaisuudessa jossain muodossa.

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.