Hyppää pääsisältöön
Amma Tuovinen Taitostoori

Amma Tuovinen suorittaa kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoa ja osallistui osana opintoja Erasmus+ -opiskelijavaihtoon Itävallassa.

Hän työskenteli kolmen viikon ajan Wieniin vasta-avatussa XXL-tavaratalossa.

– Ensimmäisen viikon pidimme toisen suomalaisen opiskelijan kanssa pop up -storea. Se oli hauskaa ja porukkaa oli paljon. Tuli kassakone todella tutuksi. Kaksi seuraavaa viikkoa toimin tukena ja ohjaajana tekstiiliosaston osastovastaavalle. Lisäksi kävimme tutustumassa muutamaan muuhun XXL-myymälään.

Amma pitää Erasmus+ -opiskelijavaihtoa hienona kokemuksena.

– Vaihdosta jäi erittäin hyvä fiilis. Oli hienoa nähdä, miten muualla toimitaan ja onko paljon kulttuurieroja. Ajattelin aiemmin, etten ehkä pääsisi käymään tai ainakaan työskentelemään muiden maiden XXL-myymälöissä, mutta nyt tiedän, että voin joskus vaikka hakea töihin Wienin tavarataloon.

Kolmen viikon vaihtojakso tuki Amman esimiesopintoja monella tapaa.

– Sain työskennellä esimiehenä, kun ohjasin paikallista osastovastaavaa. Se oli itselleni uusi ja jännittävä rooli, sillä Suomessa toimin osastovastaava kakkosena. En missään nimessä vaatinut, että työt täytyy tehdä samalla lailla kuin Suomessa, vaan enemmän ohjasin, kuinka missäkin tilanteessa voisi tehdä ja annoin esimerkkejä. Painotin kuitenkin, että hän tekee päätökset ja luo osastostaan omannäköisen. Harjoittelu tuki kyllä todella paljon omaa johtamista.

Amma on myös opiskellut yhteisöpedagogiksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa, mutta kaupan ala vei kuitenkin voiton ammatinvalinnassa.

– Kun muutin Mikkelistä Tampereelle, sain Lielahden XXL-tavaratalosta töitä. Siitä lähti mielenkiinto kaupalliselle alalle ja mietin, voisiko ura olla sittenkin täällä kaupan alan puolella. Muutaman vuoden kuluttua sainkin vähän vastuullisempia tehtäviä tekstiiliosaston osastovastaava kakkosena.

Samoihin aikoihin Amma aloitti kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon opiskelut.

– Tutkintoon sisältyy noin kaksi kuukautta kestävä projektityö sekä pidemmälle aikavälille toteutettava toimintasuunnitelma. Lisäksi meillä on johtamisen käsikirja, joka sisältää konkreettisia työkaluja päivittäiseen esimiestyöskentelyyn, kuten palautteen antamista työntekijöille ja pienten kehityskeskustelujen pitämistä. Valmennuspäivillä olemme vaihtaneet paljon ajatuksia johtamisesta; millainen on hyvä johtaja ja mitä kaikkea esimiestehtäviin liittyy?

Amman tavoitteena on valmistua aikataulussa ja päästä toteuttamaan opittua käytännössä.

– Koen tärkeänä päästä itse kokemaan esimiestaitoja. Johtamista et voi oppia papereista, vaan sen oppii vain ja ainoastaan ihmisten kanssa työskentelemällä.

Opiskelussa eniten on yllättänyt keskustelujen ja pienryhmätyöskentelyjen määrä.

– Koen yhteiset keskustelut ja ryhmätyöt äärimmäisen positiivisina. Valmennuspäivät ovat olleet todella laadukkaita ja osallistavia, ei ollenkaan puuduttavia luentoja. On ollut avartavaa vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia muiden opiskelijoiden kanssa siitä, kuinka he kokevat asiat, mikä on paras vaihtoehto, mikä toimii ja mikä ei. Ilmapiiri luokassa on ollut avoin ja todella hyvä.

Amma on valmis suosittelemaan tutkinnon suorittamista Amiedussa.

– Opiskelu on ollut hyvin mielenkiintoista ja joustavaa. Olen saanut paljon työkaluja esimiestyöhön. Suosittelen vahvasti myös opiskelijavaihtoon lähtemistä.

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.