Hyppää pääsisältöön
Chro Hussein Taitostoori

Chro Hussein opiskeli viisi vuotta sitten Amiedussa

Ensin hän kävi Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavan eli MAVAn. Sen jälkeen hän haki ammatilliseen koulutukseen; Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkintoa suorittamaan. Nyt hän ohjaa asiakkaitaan Vantaan maahanmuuttajapalveluiden palveluohjaajana koulutuksiin. Yhtenä vaihtoehtona on Amiedu, koska sai siellä opiskelusta itse niin paljon.

– Kun asiakkaani kysyvät opiskelupaikoista, menen heidän kanssaan katsomaan aina Amiedun koulutushakua, koska se on hyvä koulu, jossa on ammattitaitoiset opettajat. Olen ohjannut asiakkaitani Ammatilliseen koulutukseen valmentavaan eli VALMA-koulutukseen. MAVA-koulutus, jonka itse aikoinani kävin, on siis nykyisin VALMA. Sen avulla oppii esimerkiksi kieltä nopeasti, kertoo Chro Hussein.

VALMA-koulutus valmentaa pyrkimään ammatilliseen koulutukseen. Koulutus on sekä suomalaisille että maahanmuuttajille nuorille, mutta myös aikuisille, jotka tarvitsevat vahvistusta ammatilliseen koulutukseen hakeutumiseen sekä opiskeluun. Valmentavan koulutuksen aikana voi joustavasti hakea ammatilliseen koulutukseen. Koulutuksen perusajatuksena on edetä mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

– Kun opiskelin, meitä oli 14 opiskelijaa eri puolilta maailmaa, kuten Kuubasta, Venäjältä ja Irakista. Suunnittelimme opettajan kanssa jatkuvasti opetusta toiveidemme ja tarpeidemme pohjalta. Autoimme myös toisiamme ja viestittelen välillä edelleen joidenkin kanssa, sanoo Hussein.

Eniten Chro halusi oppia puhumaan suomea ja istuikin aina sellaisen ihmisen vieressä, joka ei puhunut hänen äidinkieltään kurdia tai arabiaa.

Jos kieltä rakastaa ja sen haluaa oppia, siinä onnistuu.

– Herään edelleen välillä öisin joku suomen kielen sana mielessä ja katson sanakirjasta heti mitä se tarkoittaa. Minulle on tärkeää, että opin kieltä lisää koko ajan, pohtii Chro.

Kotimaassaan Irakissa 14 vuotta opettajana työskennellyt Chro arvostaa Suomen koulutusjärjestelmää ja valmistuikin koulunkäyntiavustajaksi kesällä 2014, jotta pystyi jatkamaan työskentelyä koulussa myös täällä. Hän oli kuitenkin ollut työkokeilussa Vantaan maahanmuuttajapalveluissa vuonna 2012 ja jättänyt niin hyvän vaikutuksen itsestään, että loppuvuodesta 2015 häntä pyydettiin sinne töihin.

– Suomeen oli tullut paljon maahanmuuttajia arabiankielisistä maista ja he tarvitsivat minua, koska osaan hyvin arabiaa. Suostuin heti, koska haluan auttaa muita ja työ oli minulle juuri sopiva. Aloitin työt 2016 vuoden alussa ja jatkan vielä ainakin vuoden, toteaa Hussein.

Chro on hyvin tavoitteellinen ja nykyinen työpaikka antaa hänelle hyvät eväät hakea entistä haastavampia työtehtäviä. Omistusasunto on myös tulevaisuuden unelma.

– Minulla pitää olla aina jokin tavoite, jota kohden pyrin. Jos jään paikalleni en ole onnellinen. Olen sanonut myös asiakkailleni, että opiskelu on hyvä tavoite, joka vie eteenpäin.

 

Tutustu maahanmuuttajakoulutuksiin »

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.

Taina Nilsson henkilökuva
Taina Nilsson
koulutussuunnittelija kotoutuminen ja TuVa, luottamusmies
020 746 1501