Hyppää pääsisältöön
Anders Linnakangas

Kursen behandlade felmekanismer på ångturbiner, olika skador och hur man kan reparera dessa skador. De vanligaste turbinhaverierna och deras konsekvenser gicks igenom.

I kursen ingick planerat turbinunderhåll, konkurrensutsatt upphandling, genomförande och övervakning av arbetet. Vi fick även höra om genomförandet av inspektioner och underhåll på ångturbiner. Deltagarna diskuterade och delade erfarenheter om hur underhåll genomförs på de olika kraftverken.

Föreläsare Tuomo Pimiä från Sydöstra Finlands högskola berättade om olika turbintyper och deras konstruktion. TurbinePros ångturbinexpert Anders Linnakangas föreläste om skademekanismer för ångturbiner och generatorer samt relaterade underhållsåtgärder. VEOs Hannu Erkkiläs berättade om generatorers synkroniseringsutrustning, spänningsreglering och generatorskydd. Kimmo Leola från KL-Maintenance föreläste om smörjning av turbinlager, oljediagnostik och arbete med smörjolja. Petri Luoma från PL Projektit Oy delade sina erfarenheter om upphandling och leverans av en turbin. Kari Alho, VD för Alhon Maintenance Ltd pratade om ångturbinens drift och underhåll. Övermaskinmästaren Jukka Kauppinen presenterade den nya Turbine Technology-boken.

Mer information

Om du vill kontakta Anders Linnakangas nås han på telefon +46761033040 och email anders@turbinepro.se. Kolla även turbinepro.se

Anders Linnakangas
Anders Linnakangas

 

Nästa ångturbinträning kommer att hållas i februari 2020. Kursen hålls på engelska och på finska. Kursen kan också ordnas på svenska om det finns fler än 10 deltagare.

Text övermaskinmästare, lärare Jukka Kauppinen AEL.

Kysy lisää.

Jukka Kauppinen
Jukka Kauppinen
kouluttaja, voimalaitosala
044 722 4751