Hyppää pääsisältöön
Sari Pylväläinen Taitostoori

Ammattikeittiösuunnittelijana Saircon Oy:ssä työskentelevä Sari Pylväläinen suoritti Amiedussa LVI-alan ABC-koulutuksen.

Tavoitteena oli oppia ymmärtämään paremmin työssä tarvittavia LVI-piirroksia ja yhteensovittaa eri suunnittelijoiden kuvat onnistuneeksi lopputulokseksi.

Aiemmin kokiksi ja suurtalousesimieheksi opiskellut Sari on toiminut laitetoimittajan puolella muun muassa laivakeittiöiden suunnittelijana. Nyt vastuulla ovat julkisen sektorin isot keskuskeittiöt sekä koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden keittiöt suunnittelutoimisto Saircon Oy:n projekteissa.

– Joudun työssäni tulkitsemaan todella paljon LVI-piirustuksia. Koulutuksen myötä osaan nyt paremmin hahmottaa ja lukea kuvia sekä yhteensovittaa eri mallinnuksia. Näen, ovatko asiat kunnossa vai pitääkö kyseenalaistaa tiettyjä asioita. Joskus saattaa joltain laitteelta puuttua vesi tai sähkö tai viemäröinti. Omassa työssäni etenkin eri suunnittelualojen tietomallien avulla tehtävä yhteensovitus on tärkeää, jotta työmaalla tulisi mahdollisimman vähän yllätyksiä.

Kun koulutuksen viimeinen päivä on käynnissä, Sari kertoo olevansa varsin tyytyväinen.

– Koulutuksesta on ollut minulle selkeästi hyötyä.

– Meillä on ollut pätevät kouluttajat ja pienessä, tiiviissä ryhmässä keskustelut ovat rönsyilleet antoisasti. Vaikka osallistujat ovat eri aloilta, niin työtehtävät sivuavat toisiaan, ovat ne sitten suunnittelua, rakentamista tai korjaamista.

LVI-alan ABC-koulutuksessa käydään monipuolisesti läpi LVI-alan perustietoutta. Koulutus sisältää perusosaamista ilmanvaihto- ja ilmastointitekniikasta, vesi- ja viemärijärjestelmistä, LVI-suunnittelusta, lämmitysjärjestelmistä ja uusiutuvista energiamuodoista. Tavoitteena on tukea eri ammateissa työskentelevien toimihenkilöiden LVI-alan osaamista ja kasvattaa nykyajan työelämässä tarvittavaa monialaosaamista.

– Ilmastointi sekä käyttövesi- ja viemäröintiasiat ovat olleet itselleni mieluisimmat osa-alueet, koska ne liittyvät niin läheisesti keittiösuunnitteluun. Koulutus on opettanut myös erilaisia LVI-puolen nimityksiä ja ihan yksityiselämän puolellekin hyödyllistä tietoa uusiutuvista energiamuodoista.

Opiskelu vahvisti myös sen, että töitä on tehty oikein.

– Olen oivaltanut, että osaan enemmän kuin luulinkaan. Koulutuksen myötä olen saanut tukea, ettei hommia ole tehty ihan mututuntumalla.

Sari suosittelee informatiivista ja kompaktia LVI-alan ABC-koulutusta lämpimästi.

– Tämä koulutus sopii hyvin kaikille, jotka työssään sivuavat LVI-alaa. Vaikka lähipäivinä käydään ennalta määrättyjä aihepiirejä läpi, niin aikaa jää myös omassa työssä askarruttaville kysymyksille ja vastauksille.

Seuraavaksi Sarin katse on sähköalan koulutuksessa, sillä ammattikeittiösuunnittelussa myös sähkö on isossa roolissa.

– Esimiehen kanssa on jo sovittu Sähkön ABC-koulutuksesta. Odotan sitä innolla, sillä olen sähkötöiden kanssa paljon tekemisissä ja tarvitsen siihen ehdottomasti tukea.

Osaamisen kehittäminen on Sarille luontaista ja seuraava isompi tähtäinkin on jo kiikarissa.

– Tavoitteena on projektipäällikön koulutus ja projektipäällikön työt. Se ei sulje pois sitä, että edelleen suunnittelen, mutta sitten vien projektin alusta loppuun itse. Sitä kohti mennään.

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.