Hyppää pääsisältöön

Haaveiletko jatkavasi opintojasi tai uusista työtehtävistä? Suvi Hakola kouluttautui työn ohessa keskellä ruuhkavuosia ja sai huomata, että lisäkoulutus avasi yllättäviä mahdollisuuksia uralla.

Suvi Hakola, 41, oli muutama vuosi sitten apteekissa töissä ja haaveili työstä, jossa saisi toteuttaa itseään. Erityisesti häntä kiinnostivat visuaalisuus, markkinointi ja viestintä.

Parikymppisenä Suvi oli kouluttautunut kosmetologiksi, mutta jatkoi myöhemmin opintoja ja valmistui markkinointitradenomiksi.

Hän hakeutui apteekkiin töihin, koska terveys-ja hyvinvointiala kiehtoi.

-Näin, miten paljon apteekkialalla on erilaista mainontaa ja halusin päästä tekemään sitä.

Suvi otti selvää koulutusvaihtoehdoista ja innostui AEL:n oppisopimuksella toteutettavasta media-alan peruskoulutuksesta. AEL on tekniikan alan oppilaitos, joka järjestää vuosittain tuhansia koulutuksia satojen ammattilaisten voimin. Se on johtava alansa toimija.

Oppisopimuskoulutus mahdollistaa työn, opintojen ja vapaa-ajan yhteensovittamisen joustavasti.

-Oppisopimus oli minulle käytännössä ainoa mahdollisuus kouluttautua lisää. Aikuisena on usein asuntolainat päällä, ja elämä jo järjestynyt niin, ettei täysipäiväinen opiskelu ole mahdollista, alakouluikäisen tyttären äiti kertoo.

Oma oppimispolku

Seuraavaksi Suvin piti saada työnantajan tuki suunnitelmalleen.

-Kerroin haaveistani työnantajalle, joka onnekseni innostui ja näki sen hyödyttävän koko yritystä. Siitä rohkaistuneena täytin hakemuksen netissä ja sain kutsun haastatteluun, Suvi kertaa.

AEL haastattelee kaikki hakijat. Haastattelu ei ole perinteinen pääsykoehaastattelu, vaan sen tavoitteena on selvittää, miten tuleva opiskelija voi yhdistää opinnot ja oman työnsä.

-Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu ennen kaikkea opiskelijan päivittäisessä työssä, Suvi kertoo.

Hänelle räätälöitiin oma henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka onnistumisesta hän vastasi itse. Työpaikalla häntä auttoi oma työpaikkaohjaaja ja koulussa ohjaava opettaja.

Lähiopetus tukena

AEL:ssa lähiopetusta on säännöllisesti. Oppilaitoksessa on tietoisesti panostettu lähiopetukseen ja opetuksen tasoon.

-Vaatii itseltä uskallusta ja aktiivisuutta kokeilla rohkeasti kaikkea oppimaansa. Se auttaa, että tiedän voivani kysyä aina apua omalta ohjaavalta opettajaltani ja aina löytyy joku, joka osaa auttaa, Suvi kertoo.

Valmistumisen jälkeen Suvi vaihtoi työpaikkaa apteekkien asiakaslehteä julkaisevaan sekä apteekkien markkinointimateriaaleja valmistavan Apteekkikustannuksen palvelukseen. Printtimainonnan ja esitteiden suunnittelu ja toteutus olivat juuri sellaisia työtehtäviä, joista Suvi oli haaveillut.

-Huomasin kuitenkin pian, että yhä suurempi osa mainonnastamme ja viestinnästämme on nykyisin verkossa. Ehdotin työnantajalle, että kouluttaudun lisää, ja otan haltuun myös digitaalisen suunnittelun ja toteutuksen.

Suvi päätyi jälleen selaamaan AEL:n koulutustarjontaa.

-Tiesin, että AEL:n kurssit olisivat sellaisia, että oppisin varmasti ja saisin jatkuvasti apua opinnoissani, hän kertoo.

Opettajina huippuammattilaiset

Suvi hakeutui ja pääsi suorittamaan media-alan ammattitutkintoa. Hänen tavoitteenaan on työskennellä web designerina.

Opettajina AEL:n tutkintokoulutuksissa ovat alansa huippuammattilaiset. Heiltä opiskelijat saavat uusimman tiedon ja yritysmaailman opit. Lähiopetusjakson jälkeen Suvi puhkuu intoa ja esittelee työpaikallaan uusimmat oppinsa.

- Vierailevat luennoitsijat ovat todella inspiroivia. On mahtavaa, että koulussa voi kysyä apua alan gurulta omiin työtehtäviin.

Samassa tilanteessa olevat toiset opiskelijat antavat paljon.

- Kaikki ovat aikuisia ja tulevat eri aloilta. On todella mahtavaa keskustella toisten kanssa ja oppia heiltä.

Perustele oikein työnantajalle

Vaikka Suvia on vienyt eteenpäin oma intohimo ja halu kehittyä, hän kiittelee sekä entistä että nykyistä työnantajaansa siitä, että nämä ovat antaneet mahdollisuuden kouluttautua ja ymmärtäneet opiskelun hyödyn koko yritykselle.

-Minulla ollut aivan ihanat työnantajat. He ovat kannustaneet ja joustaneet.

Mutta mitä tehdä, jos haaveilee opinnoista, muttei tiedä, miten ottaa aiheen puheeksi oman työnantajan kanssa?

-Kannattaa kuvata, mitä lisäarvoa työntekijä, joka saa alan uusimman tiedon, voi tuoda yritykseen. Samalla voi myös kertoa, miten kouluttautuminen sitouttaa työntekijää. Minulle on merkinnyt paljon, että olen saanut mahdollisuuden ja että osaamiseni halutaan panostaa.

- Kannattaa hakea rohkeasti! Oppisopimuskoulutus on loistava tapa hankkia lisäosaamista ja täydellinen tapa laajentaa osaamistaan kesken ruuhkavuosien, Suvi kannustaa.

Artikkeli on tehty kauapallisena yhteistyönä Iltalehden kanssa, ja se on julkaistu Iltalehdessä 18.9.2019.

Lisätietoa

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto viestinnän ja markkinoinnin tekijöille

Media-alan ammattitutkinto julkaisujen ja verkkopalveluiden toteuttajille

Lisätietoa media-alan tutkinnoista ja muusta AEL:n tarjoamasta media-alan koulutuksesta.

Kysy lisää.

Leena Rihtniemi
Leena Rihtniemi
koulutussuunnittelija: media
050 530 0812