Hyppää pääsisältöön
Jaakko Pekkala Taitostoori

Hausialla työnjohtajana toimiva Jaakko Pekkala on pitkän linjan rakennusalan ammattilainen. Suurin uraloikka tapahtui puolitoista vuotta sitten, kun silloinen esimies ehdotti työnjohtajakoulutusta.

Hausialla työnjohtajana toimiva Jaakko Pekkala on pitkän linjan rakennusalan ammattilainen. Suurin uraloikka tapahtui puolitoista vuotta sitten, kun silloinen esimies ehdotti työnjohtajakoulutusta.

– Otin ehdotuksen ensin vitsinä, mutta jo hetken päästä siirryin sementtityöntekijän ja etuputsarin hommista työnjohtajaharjoittelijaksi ja aloitin rakennustuotannon erikoisammattitutkinnon opinnot Amiedussa.

Nyt Jaakolla on tutkintotodistus kädessä ja hymy sen mukainen. Puolentoista vuoden oppisopimusopinnot ovat takana ja työmaa vaihtunut uuteen.

– Alussa oli haasteita, kun päällä olivat yhtä aikaa uusi työnkuva ja opinnot. Meinasin jo heittää hanskat tiskiin, mutta onneksi Amiedun kouluttaja sai pääni käännettyä ja pikkuhiljaa opinnot lähtivät rullaamaan. Nyt olen todella tyytyväinen.

Työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen sopi Jaakolle mainiosti. Tutkintoon sisältyi neljä pakollista osaa: Esimies-, työsuhde ja neuvottelutaitojen hallinta, Työturvallisuuden ja ympäristöasioiden hallinta, Sopimustekniikan ja määräyksien hallinta sekä Tehtäväsuunnittelu, tuotannonohjaus ja -valvonta. Valinnaiseksi tutkinnon osaksi Jaakko valitsi Ajallisen suunnittelun ja valvonnan.

– Kun opiskeltavia asioita joutui koko ajan työstämään käytännössä, ne jäivät paremmin mieleen. En tuntenut itseäni opiskelijaksi, mutta työnjohtajaksi kylläkin.

Nykyään tehtäväsuunnitelmat ja ajallinen suunnittelu sujuvat huomattavasti paremmin kuin puolitoista vuotta sitten.

– En olisi oppinut näitä asioita ilman koulutusta. Jo pelkästään aikatauluohjelman käyttö oli uusi asia. Nyt on ihan erilainen varmuus hoitaa työnjohtajan tehtäviä.

Tutkintoon sisältyvän tehtäväsuunnitelman Jaakko teki mattotöistä.

– Se on itselleni läheisin ja mieluisin aihe. Sopimustekniikka sen sijaan oli haastavin. Valmennuspäivät olivat myös mielenkiintoisia. Amiedussa on hyvät kouluttajat ja päivien aikana oli helppo verkostoitua muiden opiskelijoiden kanssa.

Pitkä työhistoria takana

Alun perin kokkikoulutuksen saanut Jaakko kyllästyi keittiöhommiin ja lähti 90-luvun puolivälissä pariksi viikoksi rakennustyömaalle ja jäi sille tielle. Vuosien varrelle sattui monta konkurssia, yrityksiä kaatui ja uusia perustettiin tiuhaan tahtiin.

– Ei ollut yksi tai kaksi kertaa, kun pomo tuli sanomaan, että firma menee nurin ja huomenna ollaan uuden työnantajan leivissä – ja useimmiten uusina työntekijöinä. Se söi miestä.

2000-luvun alussa silloinen työmaapäällikkö ehdotti Jaakolle oman firman perustamista. Nopeista käänteistä tunnettu mies ei kauan aikaillut.

– Mietin viikon ja pistin firman pystyyn. Kaikki silloiset työkaverit tulivat minulle töihin ja jatkoimme samoja hommia. Valitettavasti 2000-luvun lopun taantuman myötä omakin firma ajautui konkurssiin.

Sen jälkeen Jaakko jätti rakennusalan hetkeksi ja työskenteli pari vuotta rautakaupassa. Veri veti kuitenkin takaisin etuputsarin hommiin.

– Otin yhteyttä tuttuun työmaapäällikköön ja viikon päästä olin jo töissä. Nykyisessä työpaikassani, Hausialla olen ollut vuodesta 2015.

Tällä hetkellä Jaakko toimii sisätyövaiheiden työnjohtajana Espoon keskuksessa kerrostalokohteessa, jonne valmistuu yhteensä 200 asuntoa.

Millainen on unelmien työmaa?

– Uudistuotantoa oleva kerrostalokohde, Jaakko vastaa ja toteaa hetken päästä työskentelevänsä unelmien työmaalla juuri nyt.

 

Amiedu ja AEL yhdistyivät 1.1.2020 Taitotaloksi. Tämä opiskelijatarina julkaistiin Amiedun nimissä ennen yhdistymistä.

Kysy lisää.