Hyppää pääsisältöön

Raahelainen Mauno Wahlman suoritti kylmäasentajan ammattitutkinnon (y3) valmistavan koulutuksen päätyttyä. Eteenpäin perusteellista miestä auttoivat innostus kylmäalasta, omatoimisuus ja ahkeruus. Sysäys koulutukseen hakeutumiselle tuli irtisanomisuhasta.

Pelko työpaikan menettämisestä sai koulun penkille

Aikaisemmin Wahlman on työskennellyt maatalouden parissa. Hän on suorittanut Seinäjoella reilu 10 vuotta sitten talotekniikan perustutkinnon, joka painottui LV-puolelle.

Juuri ennen AEL:n koulutukseen hakeutumista Wahlman työskenteli raahelaisessa kiinteistöpalvelualan yrityksessä. – Kun sopimukset olivat katkolla, eli olin vaarassa tulla irtisanotuksi, aloin katselemaan koulutusta, kertoo Mauno Wahlman syistä alkaa miettiä kouluttautumista. – Minua on kiinnostanut monta vuotta kylmäpuoli, hän lisää.

 

Mauno WahlmanMauno Wahlman asuu Raahessa ja kulki sieltä puolitoista vuotta Oulussa kylmäasentajan ammattitutkintoa suorittamassa.


Raahesta ei löytynyt Wahlmanille sopivaa kylmäalan oppia ja siksi hän hakeutui AEL:n koulutukseen Ouluun. Matka Raahesta Ouluun on autolla tunti suuntaansa. AEL:n kylmäkoulutus löytyi Googlen avulla.

– Lisäksi kuulin yhdeltä kaverilta, että AEL:llä on hyvä kouluttaja. Ja sitä se kyllä olikin! Nikin Petri on aivan loistava kaveri, Mauno kehaisee.

Kylmäasentajan ammattitutkinto sisältää laajasti alan asioita

– Koulutus oli haastavampi, kuin kuvittelin, toteaa Mauno. Haastavuudella hän tarkoittaa sitä, että koulutuksessa käsiteltiin asioita laajemmin, mitä hän osasi odottaa. – Lukeminen ei tullut yllätyksenä, vaan ennemminkin se, mitä kaikkea tutkinto pitää sisällään, Mauno ihmettelee.

Liian haastava kylmäasentajan ammattitutkinto ei Maunolle kuitenkaan ole ollut. Vaikka hänellä oli koulutuksen alkaessa hyvin vähän kokemusta lämpöpumpuista, otti hän opiskelutoverit nopeasti kiinni. – Valmistuin puoli vuotta etuajassa eli suoritin kahden vuoden koulutuksen puolessatoista, hän toteaa.

Nopeamman valmistumisen taustalla oli aktiivisesti jo koulutuksen alussa hankittu näyttötyöaihe, hyvä harjoittelupaikka ja osallistuva ote.

 

AEL Oulun lampöpumppulabraAEL:n Oulun toimipisteen lämpöpumppulabra on toimiva harjoitustila monipuolisine laitteineen.

 

Työharjoittelu Oulun yliopistollisessa sairaalassa

– OYS oli jäähdytyslaitteiden monipuolisuuden takia hyvä harjoittelupaikka, analysoi Mauno. – Siellä on vielä Pohjois-Suomen suurin ”turbo”, joka kruunasi koko homman, hän hehkuttaa.

– OYS:aan harjoitteluun pääsy oli todellinen lottovoitto! Heille pitää kyllä antaa iso kiitos, että sain siellä olla harjoittelussa vuoden, ylistää Mauno Wahlman. Hän on selvästi tyytyväinen siellä suorittamaansa työharjoitteluun.

Kylmäpuolen asioihin intohimoisesti suhtautuva mies ylistää turbon lisäksi harjoittelupaikan syväjääpakkasia. – Ne ovat kaskadikoneita. Sellaisia ei kovin moni kylmämies pääse edes käsittelemään normaalityöelämässä, hän selittää innostuneesti.

Pienen miinuksen mies on kuitenkin ihanteellisesta harjoittelupaikasta löytänyt. – OYS:ssa on sähköpuoli erikseen ja kaikki sähköasennukset tehtiin keskitetysti heidän toimestaan, joten en päässyt tutustumaan niihin, Mauno harmittelee.

Mauno Wahlman oli tutkinnon suorittajista ainoa, jolla ei ollut koulutukseen tullessa työpaikkaa. Muut opiskelijat suorittivat tutkinnon oppisopimuksella omilla työpaikoillaan, Mauno tuli koulutukseen työttömyyskassan kautta. Tästä syystä hän tarvitsi erillisen työharjoittelupaikan.
 

Näyttötyönä autotallin lämmitys

– En voinut tehdä näyttötyötä OYS:ssa, koska siellä kaikki uudiskohteet menevät urakoitsijoille. Aloin siksi jo hyvissä ajoin miettimään, missä teen näytön, Wahlman kertoo. Lopulta hän päätyi ehdottamaan näytöksi omaa autotalliin erillisosista tehtävän lämpöpumpun rakentamista.

Projektin teki haastavaksi se, että järjestelmä rakennettiin kierrätysosista. Nykytrendien mukaan rakennettavat laitokset tehdään valmiista paketeista, joihin laitetaan vain työmaalla putket väliin ja sähköt kiinni. – Minun oma järjestelmä on sen sijaan rakennettu pala palalta, kierrätetyistä irto-osista, jolloin sen tekeminen oli todella opettavaista, toteaa Mauno.

– Pari takaiskua ja yksi kontaktori ovat uusia, kaikki muu käytettyjä. Koululta sain poistokylmiön, opettajalta sain kompressorin, lauhduttimen ja höyrystimen. MMJ-kaapelit on otettu jätelavalta, Mauno luettelee.

 

AEL Oulun kylmäkonelabraAEL:n Oulun toimipisteen kylmäkonelabra.

 

Mauno WahlmanMauno esittelee maalämpöpumpun tekniikkaa.

 

Lämpöpumpun sähkötöissä kului paljon aikaa. – Opettaja sanoi, että tämä näyttötyötyö on haastava. Lisäksi näytön vastaanottaja sanoi, että tällaista lämpöpumppurakennelmaa ei ole tullut vielä vastaan, toteaa Wahlman vaatimattomasti.

– On minulla kyllä kotona toinenkin lämpöpumppuprojekti suunnitteilla. Emännällä on täysihoitohevostalli, johon tarvitsee talvella lisälämmitystä, kaavailee Mauno seuraavaa tehtävää.

Opiskelussa aktiivisuus on valttia

Vinkkinä muille ammattitutkinnosta kiinnostuneille Wahlman sanoo, että itse kannattaa olla aktiivinen ja ottaa asioista selvää, eikä tuudittautua siihen, että opettaja hoitaa kaiken.

– Näyttötyön lisäksi pitää olla kylmälaitoksen vuosihuolto ja viankorjaus sekä sähköinen viankorjaus tehtynä, että pääsee läpi. Itse sain tehtyä nämä osa-alueet harjoittelussa OYS:ssa, Mauno kertoo.

Lisäksi Wahlman paljastaa menestyksensä salaisuuden, joka ei oikeastaan edes ole salaisuus. – Tein itselleni hyvät muistiinpanot ja työnkuvaukset ylös tutkinnon suorittamista varten jo silloin, kun tein aiheeseen liittyviä töitä työmaalla, joten minulla oli kaikki valmiina hyvissä ajoin, hän paljastaa.

 

AEL Oulun teorialuokkaAEL:n Oulun toimipisteen teorialuokka.


Raha on tehokas motivaattori

Mauno teki näyttötyön ilta- ja viikonlopputöinä samaan aikaan, kun oli päivät harjoittelussa OYS:ssa. Tästä syystä hän sai tutkinnon suoritettua puoli vuotta suunniteltua nopeammin.

– Minua motivoi eteenpäin muun muassa se, että halusin nopeasti töihin ja tienaamaan. Olen tosi tyytyväinen itseeni, että sain tutkinnon suoritettua, hän myhäilee.

Syntynyt kylmäasentajaksi

Tällä hetkellä Wahlman on kylmäasentajana Are Oy:llä. Hän aloitti siellä harjoittelijana ja puolen vuoden harjoittelun jälkeen hän sai sieltä työpaikan. – Oli tärkeää, että pääsin tänne harjoitteluun, koska täällä pystyin harjoittelemaan tutkintoa varten tarvitsemiani sähköpuolen asioita, Mauno kertoo.

– Minusta kylmäasentajan työssä on hauskaa juuri tekniikka ja sen monipuolisuus. Lisäksi Arella teemme kaikkea kylmää, kuten vaikka ilmalämpöpumppuja, kaupan kylmää ja ilmastoinnin jäähdytystä, eli tosi monipuolista työtä, hän sanoo.

Wahlman vaikuttaa olevan viimeisen päälle ammattitaitoinen, mutta myös perusteellinen mies. Hän osaa selittää maallikollekin kylmälaitteiden ominaisuuksia sekä erilaisten asioiden syitä ja seurauksia. Työhönsä hän paneutuu huolella. – Sehän on asiakkaankin etu, että tutkitaan vika kunnolla ja korjataan laite kerralla kuntoon. Kun ei se halpaa ole, että ammattimies tulee paikalle tutkimaan vikaa, hän toteaa.

Tarkkaavaisuutta ja perusteellisuutta kylmäasentajan työ vaatiikin. Asiakkaalla korjaajaa voi olla vastassa joku muu, kuin viallisen laitteen käyttäjä, jolloin asiakas ei pysty niin tarkasti kertomaan, missä laitteen toiminnoissa on vikaa.

Katse tulevaisuuteen

Kotona Maunoa odottavat vaimon lisäksi 4 lasta, 3 koiraa ja toistakymmentä hevosta. Työn ja perheen ohella hän harrastaa suojelua saksanpaimenkoiran kanssa. – Vähän harmittaa, että pennun koulutus on jäänyt taka-alalle koulun takia, hän sanoo. Miehestä kuitenkin huomaa, että koulutukseen käytetty aika on kuitenkin ollut hyvä sijoitus.

Wahlmanilla on myös tulevaisuuden suunnitelmat valmiina. – Seuraavaksi pitäisi hankkia osaamista ammoniakki- ja hiilidioksidilaitoksista. Olenkin hommannut jo kotiin niistä materiaalia, että pääsen tutustumaan aiheeseen, hän sanoo.

– Kylläpä takaraivossa kutkuttaa sellainenkin ajatus, että jos joskus hommaisi myös kylmämestarin paperit, mutta se on vielä kauempana tulevaisuudessa, Mauno suunnittelee.

Kysy lisää.

Hanna Ollila
Hanna Ollila
koulutusasiantuntija
044 722 4766