Hyppää pääsisältöön
c

Ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä perustutkintojen perusteet uudistuivat. Uudet perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä, joista 145 osaamispistettä on ammatillisia tutkinnon osia ja 35 osaamispistettä yhteisiä tutkinnon osia.

Ammatillisen aikuiskoulutuksen näkökulmasta yhteiset tutkinnon osat ovat kokonaan uusi asia, sillä aiemmin ne ovat kuuluneet ainoastaan nuorisoasteelle. Yhteiset tutkinnon osat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Ensimmäisenä uusilla tutkinnon perusteilla valmistunut opiskelija on Janne Pihlajaranta. Pihlajaranta suoritti oppisopimuksella Logistiikan perustutkinnon. Pihlajaranta työskentelee Postin yrityspisteessä postityöntekijänä ja ajojärjestelijänä.

AEL järjesti Pihlajarannan valmistumisen kunniaksi kakkukahvit, jossa todistuksen antoi Jannelle oppilaitosjohtaja Jarkko Paananen.

Yhteiset tutkinnon osat tekevät tutkinnoista yhteismitallisempia

Puheessaan oppilaitosjohtaja Jarkko Paananen korosti reformin olevan sekä työelämän näkökulmasta että pedagogisesti tarkasteltuna oikea-aikainen uudistus. Sen myötä opintoja voi suorittaa koko ajan työelämälähtöisemmin ja toisaalta tutkinnot ovat yhteisten aineisten osalta entistä yhteismitallisempia, mikä on esimerkiksi jatko-opintokelpoisuuden takia tärkeää.

–  On ilo huomata, miten hyviä arvosanoja on AEL:n ensimmäisessä todistuksessa, jossa yhteiset aineet ovat arvioitu. Siinä mielessä tilaisuus osui oikean henkilön kohdalle, kehui Paananen Pihlajarannan todistusta puheessaan.

–  Yhteisten aineiden suorittaminen ei todellakaan ole kaikille opiskelijoille helppoa, täsmensi Paananen vielä.

AEL hoiti kiitettävästi yhteisten tutkintojen osien järjestämisen

–  Minulle opiskelu näyttäytyi sujuvana prosessina, vaikka tiesin taustalla monen henkilön suunnittelevan yhteisten aineiden opintojani, kertoi puolestaan Pihlajaranta.

–  Jossain kohtaa opintojani kuulin olevani ensimmäinen uusilla tutkinnon perusteilla valmistuva opiskelija. Tuolloin ajattelin, että opintoni ovat varmaankin oppilaitoksen henkilökunnalle työläämpiä kuin minulle itselleni, naurahtaa Pihlajaranta.

AEL onnittelee lämpimästi Jannea valmistumisen johdosta. 

 

Yläkuvassa kahvitilaisuuteen osallistujat Janne Pihlajarannan (keskellä pinkissä paidassa) lisäksi vasemmalta opintosihteeri Eeva Pajosmaa, koulutuspäällikkö Rainer Paloniemi, koulutussuunnittelija Jesse Laatikainen, oppilaitosjohtaja Jarkko Paananen, kouluttaja Janne Nevakare, koulutussuunnittelija Erika Granfelt, koulutussuunnittelija Satu Myllylä ja kehitysvastaava Jouni Kyllönen.

Kysy lisää.

Jarkko Paananen
Jarkko Paananen
oppilaitosjohtaja
040 723 9641